Värmande grötfrukost
Gröt i olika varianter är trendigt i år, det såg vi nu senast på Nobelfesten där det serverades en gröt på korn som tillbehör till varmrätten.
Receptet på den här hälsosamma bärgröten fick jag av en bekant som jag träffade på en hälsoresa för många år sen.
Jag gör den då och då när jag vill ha något riktigt värmande som samtidigt innehåller ingredienser som är immunförsvaret, bra nu i förkylningstider.
Julens nyttigaste bärgröt 2-4 port
1 dl blandade bär, t ex blåbär, hallon, björnbär, havtorn, körsbär, hjortron
½ liten banan
1 msk nöt- och kryddblandning (se recept nedan)
1 msk kokosolja
1 msk riven ingefära
1 msk pressad citron eller lime
½-1 dl värmd kokosmjölk eller grädde
Lite smulat flingsalt
Nöt- och kryddblandning som räcker till många grötportioner
2 dl grovkrossade valnötter
2 dl mandelmjöl
1 dl nässelpulver
1 dl kanel
½ dl mald kardemumma
½ dl gurkmeja
Blanda allt till nötblandningen väl, förvara i en burk i kylen.
Blanda den varma kokosmjölken och kokosoljan så den smälter i en mixerbunke.
Bryt sönder bananen i bitar och lägg ner i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt ihop till en gröt.
Smaka av med lite flingsalt, det gör gröten ännu godare.
Jag serverar min gröt värmd med en smörklick i, det blir väldigt gott och mättande.
Vill du hellre servera den som en smoothie, så tillsätt bara lite mer kokosmjölk när du mixar.
Här ovan ser du min favorit bland grötrecept, mandelgröt med kanel, riktigt gott nu i juletid.
Receptet kommer från Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker.
Bilden nedan är en annan av mina hälsosamma smoothies, med rödbetor, ingefära och svarta bönor från E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.