Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.
Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.
Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill.
ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)
2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad
GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill.