Pasta med gorgonzolasås och sommarprimörer

pasta_gorgoznola_primörer
Vem älskar inte pasta och en god sås? För att inte tala om gorgonzolasås?? Faktum är att även de som inte gillar mögelost i sig, alltså till ostbricka eller smaken överhuvudtaget brukar älska den här såsen ändå. ;-) Smaken blir ju mildare än osten i sig mild tack vare gräddmjölken, och konsistens är ju inte ost utan SÅS. ;-) Ja, ni fattar!

Jag har börjar tröttna rejält på grillat nu så när syrran bad mig laga trerätters åt henne och kompisen igår så bannlyste jag allt vad grillat heter och körde på pasta till varmrätt istället!

Med fräscha primörer såsom salladslök, paprika och späda morötter blir det en härlig sommarrätt med världen godaste sås! Jo, den gick hem hos tjejerna, liksom förrätten… Dom skulle aldrig mer gå ut och äta på restaurang, istället ringa syrran! Det ser jag som ett gott betyg! :-P

Senare idag ska ni även få recept & bilder på desserten jag serverade, och vad dom tyckte om den! :-P

Gorgonzolasås : 
1 klick smör
5 dl gräddmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
150 gram gorgonzola eller annan grönmögelost
maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en kastrull och slå på gräddmjölken (hälften mjölk/hälften grädde). Låt koka upp. Tillsätt vitvinsvinäger. Sänk värmen och smula ner osten. Låt den smälta ner. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt & peppar.

Blanda pasta med såsen och servera med sommarprimörer. Här har jag skurit späda små morötter i stavar och kokat hastigt i saltat vatten. Paprika, färsk rödlök och örter.

pasta_gorgonzola

Pasta lövbiff i krämig sås med gorgonzola


Igår kom mamma och syrran hemma på middag. Pasta och lövbiff fick det bli. För att inte den strimlade lövbiffen ska bli seg och tråkig som den lätt kan bli så bräserade jag den ca 1½ timme i en kryddig sky av oxfond, vitlök, sambal oelek lök mm. Blir riktigt, riktigt mört och smakrikt då.

Bräsera utan lock och pyttsa på mer vätska efter hand hela tiden då den kokar bort. Väldigt enkelt för att få möra fina strimlor. Till en snabb wok däremot fräser jag på biffsstrimlor i riktigt het panna bara en ½-1 minut för att behålla dem möra, men här hade jag ju tänkt mig mig en pastassås så då föredrar jag att bräsera istället.

Sen när köttet är bräserat rör du ner en burk creme fraiche, en skvätt grädde, eller en burk färskost, det är en smaksak. Grönsaker  i form av strimlad morot, sugar snaps och zucchini behövs för lite krisp och fräschör, annars blir rätten på tok för mäktig. Sist av allt smular du ner gorgonzolaosten så får du en himmelsk krämig sås att blanda med pastan.

8 port
Det här behöver du :
6-8 port pasta (Rigatoni)
600 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
2 msk mörk oxfond
ca 1-1½ liter vatten

Såsen : 
1 burk creme fraiche
1 rejäl näve sugar snaps
2 morötter, tunna strimlor
½ zucchini, strimlor, slantar
150 gram gorgonzola el. annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen och bryn i het stekpanna tillsammans med hackad gul lök. Pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt sambal oelek, tomatpuré och oxfond. Sen sänker du till medelvärme och slår på vatten så det precis täcker köttet, låt bräsera (inget lock) och fyll på mer vatten efter hand. Efter ca 1½ timme är köttet så mört och fint att det bara smälter i munnen.

Rör ner ingredienserna till såsen. Tillsätt morötter (skurna i tunna strimlor) och sugarsnaps som du förvällt nån minut i saltat, kokande vatten. Zucchinin behöver inte förvällas utan tillsätts rå.
Smula ner osten och rör om så den smälter ner. Smaka av med salt & peppar. Blanda hela såsen med pasta eller servera var för sig. 


Lövbiff i strimlor, bryns tillsammans med gul lök.


Tillsätt resten av kryddorna och vatten så det precis täcker köttet. Bräsera utan lock ca 1½ timme och fyll på mer vatten efter hand det kokar bort.


Rör ner creme fraiche och tillsätt grönsaker.


Smula ner gorgonzolaost och låt den smälta.


Woilaaa! Lyxpasta en vardag… :-P