Delad glädje är dubbel glädje
Läser på Facebook idag att det är #GivingTuesday, så bra efter all överkonsumtion under svarta fredagen som visst sträckte sig över hela veckan i år…
Visste du att när du köper en långkokningsbag från Wonderbag Sweden av storleken Small och Medium, de som rymmer grytor från 3 upp till 8 liter, så skänks samtidigt en till en behövande familj i Sydafrika.
Sarah Collins har genom sin klimatsmarta uppfinning och Stiftelsen Wonderbag Foundation förbättrat livet för väldigt många fattiga familjer som inte har så stor tillgång till ved och el.
Det här är verkligen en gåva med omtanke, den borde utses till Årets Julklapp
På bilderna efter yoghurten och granolan ser du några av de andra recept jag tagit fram till Wonderbag, klicka på bilderna så kommer du till recepten.
Yoghurt i Wonderbag
1 liter gammaldags mjölk
3/4 dl turkisk yoghurt
Häll mjölken i en gryta och värm på under omrörning.
När mjölken är 94-95°C (precis innan det börjar koka) är det dags att ta av den från plattan.
Låt mjölken svalna tills termometern visar 44-46°C (den ska kännas varm men inte brännande het när man stoppar ner ett finger i den).
Ta lite av mjölken i en separat skål och blanda ihop med yoghurten.
Häll sedan tillbaka blandningen i grytan med resten av mjölken och rör om.
Sätt på locket och värm till 50-60°C igen.
Ställ grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.
Låt yoghurten stå i Wonderbag över natten (10-12 timmar).
På morgonen är yoghurten klar, testa genom att försiktigt luta grytan för att se att yoghurten har stannat till en massa och inte längre är rinnig.
Rör om med en slev för att få yoghurten helt slät och fin, konsistensen ska påminna om filmjölk.
Skulle yoghurten inte ha stelnat, kan du ha hällt i yoghurtblandningen i för kall mjölk.
För att rädda den, tappar du upp ett kokhet vattenbad i diskhon och ställer i grytan i ca 25 min.
Rör om med jämna mellanrum så kommer yoghurten att tjockna.
Flytta över yoghurten till en bunke eller kanna med lock och ställ in i kylen för att avstanna kultiveringen.
Yoghurten kommer att tjockna under kylningen, den håller minst 3-4 dagar i kylskåp.
Tips: Spara lite av yoghurten för att göra din nästa sats.
Granola
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl melonkärnor
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
2 msk kanel
2 msk smör
1 msk kokosolja
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
ca ½ krm salt
Smält smör och kokosolja i en stekpanna, låt det bli lätt brynt.
Häll ner frön och kokosflingor, blanda om ordentligt.
Bryn fröblandningen försiktigt några minuter, rör om väl så det inte bränns.
Ringla över honungen, krydda med kanel och salt.
Låt fräsa en liten stund till under omrörning, låt kallna och häll över i en burk.
Förvara granolan i rumstemperatur, den håller sig fräsch ett par veckor.
Den går också bra att ha i kylen om du vill göra en större sats.