Nässeltider
Passa på att plocka så mycket nässlor som möjligt nu när de är som spädast.
De innehåller mängder av nyttigheter och kan användas på samma sätt som spenat.
Nässelspadet kan du spara och dricka, det är en bra utrensningskur för kroppen.
Här kan du läsa mer om nässlans hälsosamma effekter.
Nässelsoppa med förlorat ägg 2 port
1 liter nässelskott
1 lit vatten + 2 tsk salt till förvällning
2 dl grädde/kokosgrädde
2 msk smör
2 dl kycklingbuljong
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Pocherat ägg
2 färska ägg
1 tsk ättika
1 krm salt
Skölj nässlorna ordentligt. Koka upp vatten, salta och lägg ner bladen.
Låt koka några minuter, rör så att allt kommer under vattnet. Sila nässlorna genom nätsil.
Jag kokar sen soppan direkt på de späda bladen, men är de större kan du hacka i mindre bitar.
Fräs nässelskotten i smöret, krydda och rör ner grädde, buljong och vinäger.
Koka upp och låt småputtra i 20-30 minuter tills soppan tjocknat lite.
Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.
Servera soppan med pocherade/förlorade ägg. Dem gör du enklast så här:
Koka upp vatten i en stekpanna, ca 4-5 cm. Häll i ättika och salt.
Knäck ägget ett och ett i en skål. Det får inte vara för gammalt, för då flyter vitan ut för mycket.
Rör runt med en slev i vattnet så det blir lite snurr på det.
Häll så försiktigt ner äggen, ett i taget. Rotationen och ättikan gör att äggvitan stelnar snabbare runt ägget och inte flyter ut så mycket.
Flyter vitan ut så fös in den mot gulan med en slev. Sänk värmen till lägsta.
Sjud på eftervärmen i 3-5 minuter, beroende på hur lös du vill ha gulan.
Jag låter mina sjuda i 3 minuter, då är det som jag vill ha det, rinnande inuti.
Ta upp äggen med hålslev, låt rinna av och servera i den heta soppan.