Mina godaste desserttips
Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot julen. Här i Alanya tar vi det rätt lugnt inför hemresan på julaftons morgon.
Blir hemma bara en kort sväng innan vi far ner igen, det blir faktiskt billigare än att köpa till extra reseförsäkring utöver hemförsäkringens 45 dagar.
Passar ju bra att träffa släkt och vänner några dagar och kolla posten också.
Senaste tiden har jag bjudit på en hel del gott att ha på julbordet, idag blir det några läckra tips till efterrättsbordet.
För egen del äter jag sällan någon dessert just på julafton, det räcker med lite julgodis efter all den goda maten, mer får inte plats.
Men de övriga dagarna är det ju roligt att laga till något extra festligt.
Först ut bland recepten är en fromage på skogshallon. Använder du köpta hallon så koka dem först så du inte riskerar att bli sjuk mitt i julfirandet.
Nummer två är en mörk chokladmousse som jag serverade mycket av när jag jobbade på restaurang, alltid lika uppskattad.
Trean blir en mjölkfri pannacotta för alla som inte kan/vill äta grädde.
Julklappstips i elfte timmen
Hallonfromagen och chokladmoussen finns även i min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer. Kokospannacottan hittar du i Grillmat LCHF.
De kokböckerna kan bli riktigt uppskattade julklappar, du kan köpa dem här på Bokus och här på Adlibris.
Beställer du nu så hinner de fram till jul och både jag och de som får dem blir glada :)
Beställ innan 22/12 kl 12:00 för leverans före jul, meddelar Adlibris på sin hemsida.
Bokus skriver så här: Beställ senast 21 december kl. 22:00 med ”Snabb frakt” för leverans innan jul.
Vill du ge ett presentkort på den engelska utgåvan som kommer till sommaren?
Kopiera då bara bilderna på omslagen hos Amazon.com, gör ett fint kort, förhandsboka böckerna och betala först när de kommit ut.
Hallonfromage 4-6 port
2 dl frysta skogshallon
2 dl grädde
2 ägg
1 msk flytande honung eller annan sötning
2 gelatinblad
1 tsk pressad citron
Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.
Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån timme.
Servera vispad grädde till och gärna lite hela bär.
Mörk chokladmousse ca 8 port
100 g 70%-90% mörk choklad
2 äggulor
3 dl grädde
ev 2-3 msk whisky
Lite salt
Smält chokladen i vattenbad, här kan du läsa om hur det går till.
Blanda ner äggulorna i den inte alltför varma chokladen. Rör i whisky och lite salt och blanda väl.
Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.
Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.
Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna en stund.
Pannacotta med kokos och lime 4 små port
2 dl kokosgrädde
1 tsk pressad lime
½ krm vaniljpulver
1 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladet minst 5 minuter i kallt vatten. Koka upp kokosgrädden.
Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.
Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över pannacottan, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.
Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.