Resemat och restmat
Idag får du en riktigt god gryta som är perfekt att ha med som resemat på t ex en flygresa.
Jag brukar ofta ha med olika grytor, de är lätta att ta med i en burk och förvånansvärt goda att äta kalla.
Den här kokade jag ihop på de rester vi hade i kylskåpet i Alanya innan vi åkte hem nu före påsk.
Jag lagade den i min Wonderbag, men den går förstås lika bra att låta puttra i några timmar på svag värme på spisen.
Chili con turkey ca 6 port
750 g kalkonbröst eller kyckling
5 dl kokta bruna- eller kidneybönor
2 rivna morötter
2 aubergine
2 röda paprikor
2 dl sockerfri chilisås
2 dl kycklingbuljong
2 dl finhackad purjo eller vanlig lök
3 vitlöksklyftor
1-2 msk finhackad chili eller chiliflingor
1 msk torkad oregano
1 msk finhackad färsk rosmarin
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär fågeln i mindre bitar, ca 2×2 cm och bryn i smöret i en stekgryta.
Skär under tiden auberginen och paprikan i ungefär lika stora bitar och skiva vitlöken.
Bryn grönsakerna tillsammans med köttet några minuter, krydda med salt, peppar och chili.
Häll över chilisås, buljong och bönor, koka upp, smaka av och lägg på locket.
Låt puttra i 15 minuter, ställ sen ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.
Låt den stå i ca 4-6 timmar, men den kan stå ända upp till 8 timmar och ändå vara riktigt varm när du äter den.
Vill du ha ut bäst effekt av den resistenta stärkelsen i bönorna, så låt grytan kallna och värm sen upp försiktigt eller också tillsätter du de kalla bönorna strax innan serveringen.
Det här blev en stor sats som räckte till 6 portioner, första gången serverad som gryta, andra blev den getostgratinerad i ugnen och det sista som färdkost på resan.
En sallad på rucola, bladpersilja, olja och vinäger smakade gott till, det fungerar också fint att ha med på flyget.