Wonderbag är tillbaka i Sverige
Du som följt mig genom åren härinne på bloggen har kunnat läsa en hel del inlägg om Wonderbag, en sladdlös Slow Cooker där man tillagar maten på ett mycket energisnålt sätt som du kan läsa mer om i länken här ovan.
Jag började för tio år sen ta fram recept tillsammans med Wonderbag när den nyligen hade introducerats i Sverige.
Försäljningen upphörde tyvärr i samband med pandemin och många har frågat mig hur man kan köpa den i Sverige, nu finns äntligen den möjligheten igen.
Jag fick nu i veckan förfrågan om jag ville samarbeta med norska nätbutiken Naturlig Liv med mina recept för energibesparande matlagning i Wonderbag.
Vanligtvis är jag väldigt restriktiv med samarbeten på bloggen, det är bara matrelaterade specialprodukter som har ett stort värde för många att ta del av som jag släpper in här, den här gången tackade jag med glädje ja.
Naturlig Liv som sålt den här energisnåla matlagningspåsen i Norge och andra miljövänliga köksprodukter under flera år, har nu även gjort det möjligt för kunder att beställa Wonderbag fraktfritt till Sverige i den här länken.
Wonderbag är framtagen av Sarah Collins i Sydafrika, där det är ett stort problem att få energin att räcka till.
Många drabbas dagligen av strömavbrott och en stor del av befolkningen har inte tillgång till el utan lagar sin mat över öppen eld.
Sarah Collins vision är att hjälpa så många som möjligt världen över att få möjlighet att laga mat med ett minimum av energi.
På bilden nedan ser du ett reportage om Sarah och Wonderbag i Hemmets Journal, där jag var med och delade några recept.
Den här sättet att långkoka är inte bara energisnålt utan på flera sätt bra även för maten, den bevarar såväl näringsämnen som konsistens och smaker tack vare den varsamma tillagningen.
Den minskar förstås även energiförbrukningen rejält, något som är bra för både miljön och plånboken, särskilt nu när elpriserna skjutit i höjden.
Jag lagar ofta mat i Wonderbag, till exempel kycklingbuljong blir väldigt bra och det sparar mycket energi att inte behöva koka den i många timmar på spisen.
Olika grytor med grönsaker är en annan favorit, det gröna blir inte överkokt utan behåller sin struktur, smak och vitaminer samtidigt som kött, fågel eller fisk blir färdiglagat.
Ett annat bra tips är att ta med Wonderbag i bilen med en kylklamp i, så kan du använda den som kylbag när du varit och handlat.
Då håller sig maten kall tills du kommer hem, den fungerar på samma sätt väldigt bra till kall picknickmat, något jag ofta tar med på utflykter.
Det är också både gott och praktiskt att ta med en varm gryta i bagen på en biltur och stanna till och njuta av den på en vacker plats, något jag och Lennart ofta gör.
Maten håller sig varm i många timmar och visst smakar det alltid bäst att äta utomhus.
Ett bra tips även för alla som reser i jobbet är att ta med en varm gryta i Wonderbag i bagaget, ett enkelt sätt att alltid ha med sig god och näringsrik mat på bil/lastbilsturer.
Bara några resor sparar in kostnaden för bagen, istället för att behöva stanna och äta på vägkrogar.
Idag får du ett lättlagat och gott recept på en fiskgryta med grönsaker som passar väldigt bra att laga till i Wonderbag.
Fiskgryta 4 port
600 g vit fisk, jag hade koljafilé
50 g smör
4 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong
4 tomater
4 vitlöksklyftor
2 dl ajvar relish
2 gula lökar
2 gröna paprikor
1 zucchini
2 msk gurkmeja eller 0,5 g saffran
1 msk timjan
Salt
Chiliflingor
1-2 dl aioli till serveringen
Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.
Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.
Kärna ur och skär paprikorna i bitar, skala och strimla lök och vitlök.
Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.
Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, buljong, gurkmeja och timjan.
Vill du lyxa till grytan så ta saffran istället för gurkmeja, det blir väldigt gott.
Koka upp och låt puttra 5 minuter under lock, blanda sen försiktigt ner fisken.
Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.
Vill du ha en mildare gryta så tillsätt 1-2 dl grädde eller kokosgrädde.
Koka upp på nytt med locket på, ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och förslut påsen med hjälp av dragsnöret.
Låt stå i 1-2 timmar eller längre om du är ute under tiden, så är det bara att ta upp och servera rykande varm fiskgryta när du kommer hem.
Har du ingen Wonderbag så blir den förstås väldigt god även att laga till bara på spisen, låt då grönsakerna puttra 30-40 minuter på svag värme innan du blandar ner fisken.
Här kommer mitt lättlagade recept på aioli, det här halloumibrödet smakar riktigt gott tillsammans med grytan, så får du även användning för äggvitorna.
Aioli
3 äggulor
3 klyftor vitlök
1½ dl kallpressad olivolja
1½ dl neutral rapsolja
½ pressad citron
1½ -2 krm salt
Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt, det går enklast med elvisp eller stavmixer.
Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syran och sältan.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Här nere ser du några bilder på utflykter jag gjort med både kall och varm mat i Wonderbag.