Fyllda Ägghalvor, Zumbaresa och LCHF-Camp med Anna Hallén

Ett måste på varje Påskbuffé

Här kommer en liten extra godsak inför Påsken. Kom på att jag inte hade något recept på ägghalvor i min receptsamling.

Om Du missat det, så kommer här en länk till mina övriga 85 tips för en läcker LCHF-buffé.

Kokta ägghalvor var bland det som gick mest på buffé när jag jobbade på restaurang, så gör en stor sats.

Om Du bor i Jämtland och vill läsa lite mer om mig, så blir det ett långt personporträtt skrivet av Sara Strömberg i helgbilagan som kommer med Länstidningen på Påskafton.

Vet inte om artikeln kommer att finnas på nätet, men länkar dit om så blir fallet.

Någon gång under april dyker jag också upp i tidningen Land. Den når lite fler läsare, 534000 per nummer enligt en undersökning i fjol.

I och med det här inlägget tar jag semester från skrivandet ett tag och vilar fingrarna inför kommande uppdrag.

Njuter av värme och ledighet i Turkiet tillsammans med Särbo L, efter en intensiv period här hemma.

Ska bli så skönt att återvända till vår hyrda lägenhet i Alanya, marskylan och blåsten har gjort mig ordentligt stel i muskler och leder.

Men det har varit en riktigt spännande månad här hemma. Flera intressanta och roliga möten med journalister och en hel del att göra med de olika projekt jag är inblandad i.

Den 16 april öppnar Sveriges första snabbmatsrestaurang med inriktning på LCHF/Paleo, Restaurang Primaten i Uppsala, med bara naturlig mat på ekologiska råvaror.

Där har jag fått vara med på ett rätt stort hörn och skapat menyn, vilken utmaning.

Samma typ av roligt och kreativt arbete som jag sysslade med när jag jobbade som Köksmästare för sådär en 15 år sen.

Nu helt på villkor som min rygg klarar, med bara tankearbete och skrivande av recept.

Men Du blir ändå inte utan läsning om god och nyttig mat härinne.

Har förinställt inlägg för de närmaste veckorna, så Du inte ska sakna mig alltför mycket…

Reklam för Hälsoresor med Anna Hallén

Dagens äggrecept har jag gjort inför min Tapaskurs på Anna Hallén’s Zumbaresa till Gran Canaria i maj.

Resan går den 12-19 maj. Bilderna här ovan kommer från förra årets resa, den översta från den härliga bergsvandringen med Rocky Adventure.

Har Du eller någon Du bryr Dig om en stor övervikt som är besvärlig att få bukt med? Då finns chansen att följa med på en Hälsoresa också i juni.

Anna Hallen arrangerar då LCHF-Camp, en tvåveckors intensivkurs för att förändra både kropp och själ till det bättre.

Den resan går också till Gran Canaria och kan vara just det avstamp som behövs, för att bli av med den besvärliga övervikten för gott.

Anna Hallén, Marie Erlandsson-Tordsjänta, Eva Larsdotter och undertecknad kommer att göra allt för att deltagarna ska få en nystart.

Ny kunskap på vägen till ett bättre förhållande till mat, träning, sockerberoende och allt som följer i överviktens spår.

Resan med helpension, läcker LCHF-mat och mängder med föreläsningar och träningspass äger rum 2-16 juni.

Mer om LCHF-Camp och hela programmet finns att läsa här hos researrangören Gran Canaria Experten.

Resan kostar 24900 och möjlighet till räntefri avbetalning på 24 månader finns att ansöka genom arrangören.

Kanske Du också kan få ett friskvårdsbidrag som hjälp från Din arbetsgivare?

Det blir många resor för min del under vår och försommar, något jag verkligen ser fram emot.

Har alltid älskat att resa, se nya platser och möta andra kulturer.

I kväll flyger vi iväg mot Turkiet, så det får bli fina lantägg köpta på grönsaksmarknaden till vårt Påskbord.

GLAD PÅSK

Fyllda Ägghalvor

6 hårdkokta Ekologiska Ägg

1 dl Aioli

3 msk finhackade, Ugnstorkade Tomater i olja

1 tsk finhackad Chili

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål med en gaffel.

Blanda äggulorna med aioli, tomater och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Servera på Påskbuffén eller som Tapas med Spanska korvar och skinkor.

Lite extra njutning från mitt kök till Påsken, hittar Du idag här hos Kostrådgivarna.


Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.