Hur man undviker att bli sjuk av mat
Ja, det är en bra överskrift i ett av utbildningsmaterialen jag bar med mig hem från HACCP-utbildningen idag.
Utbildningen hölls av Anticimex, Göteborg, i deras nya och otroligt fräscha lokaler.


En av mina arbetsuppgifter är nämligen kvalitetsansvar och då med matsäkerhet i fokus. Ica har bra verktyg i sitt digitala system, så mycket av arbetsuppgifterna gör man via datorn. Men det gäller ju även att ha fysisk koll på verksamheten.

Min första Haccp-utbildning gick jag 2009. Då kan jag villigt erkänna, att jag inte hade en susning om hur jag skulle kunna arbeta praktiskt med det.
Men allt eftersom jag har arbetat aktivt med egenkontrollen, så har poletten trillat ner. Gött för mig :))

Att gå dessa utbildningar är otroligt inspirerande och lärorika. Lärarna/utbildarna är otroligt proffsiga och har oftast själva bakgrund inom livsmedelshantering.

Ja, den här utbildningen är två-dagars och det blir till att åka dit även onsdag i nästa vecka. Vi fick även med oss lite "läxa", så det är bara till att läsa på :))

En väldigt trevlig lunchrestaurang blev vi bjudna till att äta. Mycket trevligt ställe med väldigt bra lunchmeny. Fräscht, gott och smakrik inredning.



Hur man undviker att bli sjuk av mat
Ja, det är en bra överskrift i ett av utbildningsmaterialen jag bar med mig hem från HACCP-utbildningen idag.
Utbildningen hölls av Anticimex, Göteborg, i deras nya och otroligt fräscha lokaler.


En av mina arbetsuppgifter är nämligen kvalitetsansvar och då med matsäkerhet i fokus. Ica har bra verktyg i sitt digitala system, så mycket av arbetsuppgifterna gör man via datorn. Men det gäller ju även att ha fysisk koll på verksamheten.

Min första Haccp-utbildning gick jag 2009. Då kan jag villigt erkänna, att jag inte hade en susning om hur jag skulle kunna arbeta praktiskt med det.
Men allt eftersom jag har arbetat aktivt med egenkontrollen, så har poletten trillat ner. Gött för mig :))

Att gå dessa utbildningar är otroligt inspirerande och lärorika. Lärarna/utbildarna är otroligt proffsiga och har oftast själva bakgrund inom livsmedelshantering.

Ja, den här utbildningen är två-dagars och det blir till att åka dit även onsdag i nästa vecka. Vi fick även med oss lite "läxa", så det är bara till att läsa på :))

En väldigt trevlig lunchrestaurang blev vi bjudna till att äta. Mycket trevligt ställe med väldigt bra lunchmeny. Fräscht, gott och smakrik inredning.



I stället för Havregrynsgröt



Ida, mellantösen, äter havregrynsgröt i stort sett till varje frukost och det är väl inte utan, att hon nu söker andra vägar och smaker för att få variation.
Hon nämnde för mig att hon var nyfiken på att testa Pauluns Supergröt med bär.

Jag kollade lite på nätet efter liknande recept och hittade 
Pauluns GI-gröt. Skall testas här i helgen :))

1 dlhavregryn
2 dlvatten
1 mskkrossade linfrön
1 mskkanel
1 strött äpple, med skalet kvar, rivet
1 nypahavssalt eller mineralsalt

Tillagning

1/Lägg allt i en kastrull och låt gröten koka upp.
2/ Sänk värmen och koka gröten vid så låg temperatur som möjligt i tio minuter. 
3/Servera med mjölk, havremjölk eller sojamjölk och drick gärna en kopp te eller kaffe samt ät ett kokt ägg till. Då står du dig hela tiden fram till lunch. 

redaktionen@alltommat.se

I stället för Havregrynsgröt



Ida, mellantösen, äter havregrynsgröt i stort sett till varje frukost och det är väl inte utan, att hon nu söker andra vägar och smaker för att få variation.
Hon nämnde för mig att hon var nyfiken på att testa Pauluns Supergröt med bär.

Jag kollade lite på nätet efter liknande recept och hittade 
Pauluns GI-gröt. Skall testas här i helgen :))

1 dlhavregryn
2 dlvatten
1 mskkrossade linfrön
1 mskkanel
1 strött äpple, med skalet kvar, rivet
1 nypahavssalt eller mineralsalt

Tillagning

1/Lägg allt i en kastrull och låt gröten koka upp.
2/ Sänk värmen och koka gröten vid så låg temperatur som möjligt i tio minuter. 
3/Servera med mjölk, havremjölk eller sojamjölk och drick gärna en kopp te eller kaffe samt ät ett kokt ägg till. Då står du dig hela tiden fram till lunch. 

redaktionen@alltommat.se

I stället för Havregrynsgröt



Ida, mellantösen, äter havregrynsgröt i stort sett till varje frukost och det är väl inte utan, att hon nu söker andra vägar och smaker för att få variation.
Hon nämnde för mig att hon var nyfiken på att testa Pauluns Supergröt med bär.

Jag kollade lite på nätet efter liknande recept och hittade 
Pauluns GI-gröt. Skall testas här i helgen :))

1 dlhavregryn
2 dlvatten
1 mskkrossade linfrön
1 mskkanel
1 strött äpple, med skalet kvar, rivet
1 nypahavssalt eller mineralsalt

Tillagning

1/Lägg allt i en kastrull och låt gröten koka upp.
2/ Sänk värmen och koka gröten vid så låg temperatur som möjligt i tio minuter. 
3/Servera med mjölk, havremjölk eller sojamjölk och drick gärna en kopp te eller kaffe samt ät ett kokt ägg till. Då står du dig hela tiden fram till lunch. 

redaktionen@alltommat.se

Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.




Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.




Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.




Kryddig tonfiskröra
Källa: Richard P
Portioner: 1

Ingredienser:
1 burk tonfisk i vatten
1 paket bacon (120g)
1 liten rödlök
100g Creme Fraiche
50g Majonäs
1 matsked chipotle Paste
eller finhackad Jalapeno efter tycke och smak
Svartpeppar
Gör så här:
Finhacka rödlöken
Knaperstek bacon
Låt tonfisken rinna av

Planda sedan allt till en röra, smaka av med peppar.

Perfekt snabblagad lunchmat, när tiden inte riktigt räcker till.
Soppa till lunch
Till lunch idag; Värmande, vansinnigt god och enkel soppa – potatis och purjolökssoppa! Det är en av mina favoritsoppor och går att svänga ihop på ett kick med bara tre ingredienser; potatis, en bit purjo och buljong. (Ja, vatten o … Läs mer