Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; ytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation.
Här har jag marinerat kycklingfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter. På en buffé tycker jag det är lämpligt att visa smaksättningen vid uppläggning, som här då jag valt att dekorera med färsk timjan och citron. Serveras buffén på våren/sommaren är det himla snygg med färsk vitlök också!
12-14 bufféportioner
Det här behöver du :
1 kg kycklingfiléer
2 dl rapsolja
3 solo vitlök
2 pressade citroner
1½ msk torkad timjan
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling och marinad i en ugnsfast form. Stör över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt kyckligen kallna innan du skär upp den i skivor.
Beräkna åtgången :
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person
En smakrik pastasallad är helt rätt på en italiensk buffé. Den här har jag valt att smaksätta med rödlök, tomatpesto och soltorkade tomater. Ingredienserna ska blandas med pastan direkt när den är nykokt och rykande het, då kommer smakerna fram ordentligt och sugs upp. Passar utmärkt till kallskuret kött eller kyckling på buffén men också god som vegetarisk ensamrätt.
10 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 10 port (här valde jag Zeta´s Strozzapreti)
Olivolja
2 rödlök
1 burk 120 gram Kung markatta ekologisk tomatpesto
150 gram soltorkade tomater + lite av marinaden
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll och blanda med olivolja, finhackad rödlök, tomatpesto och soltorkade tomater medan den är rykande varm. Ringla över lite av marinaden från de soltorkade tomaterna. Blanda väl. Smaka av med salt & peppar. Låt svalna. Toppa med ruccola och basilika.
* TIPS!
Pastasalladen serverade jag med Nigellas röda salladshänder, grymt snygga tycker jag! Dessa kan du hitta hos ninasmat.se nu till reducerat pris. Uppger du koden ”kryddburken” vid beställning får du 10% rabatt på hela sortimentet dessutom!
Snabbmat igen
Haft lite krångel med datorn, tydligen inte bara jag som drabbats av virus.
Testar nu för att se om det går att få iväg det här, både snabb mat och snabbskrivet inlägg.
Nu är den färska vitkålen som bäst här nere i Alanya.
Vi bor granne med stans bästa grönsaksbutik, Vitamin Manav, så vi behöver inte bära hem de stora huvudena ända från marknaden.
För det är verkligen storlek på vitkålen här, aldrig sett så stora någon annanstans.
Sprängfyllda är de av både smak och C-vitamin, dessutom ett utmärkt val av grönsak om man äter LCHF.
Nu när jag varit lite krasslig passade det perfekt att göra en coleslaw som tillbehör till de ofta förekommande kycklingbrösten, från Altinbicak Et.
När man ändå skär kål, kan man lika gärna göra en större sats . Kålsalladen blir bara godare när den står till sig i kylen nån dag.
Den här fick lite extra fräschhet och mer vitamin C av en pressad citron, blev faktiskt den godaste coleslaw jag gjort.
Coleslaw
1 liter strimlad Vitkål
2 rivna Morötter
Saft av 1 Citron
2 dl Majonnäs
1 dl Turkisk Youghurt
Havssalt
Svartpeppar
Häll den strimlade vitkålen i en bunke, kram den lite mellan fingrarna så blir den saftig.
Blanda ner morötter och häll på citron, salt och peppar. Blanda väl.
Rör ihop majonnäs och yoghurt, bland med kålen. Låt stå i kylen en stund, så smakerna mognar.
Servera till ett stekt Kycklingbröst kryddat med Havssalt och Chiliflingor.
Jag skär bröstet mitt itu, nästan helt igenom och fläker ut till en schnitzel.
Då går stekningen riktigt snabbt och kyklingen behåller sin saftighet.
Smör, Avocado, Cocktailtomat och Persilja till.
Våren i sikte
Efter första veckans ihållande regn, storm och kyla, kom fredagens klarblå himmel livet att kännas härligt igen.
Det var som en riktigt skön vårdag. Men än är det varma kläder som gäller här i Alanya, så fort man kommer i skuggan är det inte så höga temperaturer.
Det blev ett besök på den fina grönsaksmarknaden i centrum av stan.
Den färgprakt som slår emot en bland stånden med frukt, grönt och kryddor, upplevs extra vackert en klar dag på vintern.
Att få gå omkring här bland den mycket vänliga Turkiska lokalbefolkningen är bland det bästa jag vet med att vara här på långsemester på vintern.
Deras livsglädje och omtänksamhet smittar verkligen av sig, även på oss lite stela nordbor.
Vi handlade ägg, persilja, rucola, purjolök, mangold, paprika, cocktailtomater och aubergine av de lokala bönderna.
Smaken på de här äggen och grönsakerna är något alldeles extra, går inte att jämföra med det som säljs i vanliga matbutiker.
En del av mangolden och purjolöken fick bli till en krämig stuvning, med fårost och grädde.
Tillsammans med stora kycklingbröst från Altinbicak Et, blev det en riktigt god festmåltid att fira in vårens ankomst.
Stuvad Mangold
4 dl strimlad Mangold
2 dl strimlad Purjolök
3 msk Smör
2 dl Grädde
25 gr Fårost
1 msk pressad Citron
1 tsk Honung
2 msk hackad, färsk Timjan
2 msk Steksky från kycklingen
Havssalt och nymald Vitpeppar
Fräs mangold och purjolök i smöret utan att få färg. Krydda med salt och peppar och häll över grädden. Smaksätt med citron och honung.
Låt koka i 15 minuter, tills stuvningen tjocknat.
Stek under tiden Kycklingbröst i Smör, krydda med Havssalt, Paprikapulver och Chiliflingor.
Rör ner smulad fårost och timjan tillsammans med steksky i stuvningen. Låt puttra ett par minuter till.
Tranchera/skär upp brösten i sneda skivor och servera på en bädd av stuvningen. Cocktailtomater och Paprika blir gott till.
Roquefortfylld kycklingfilé inlindad i serranoskinka för dig som äter enligt LCHF!
Roquefortfylld kycklingfilé á LCHF
Portioner: 2 st
Tid: 40-45 minuter
Ingredienser
2 kycklingfiléer
100 g roquefortost
4 skivor serranoskinka
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
½ hönsbuljongtärning
Dragon
Salt
Peppar
Blomkålsris:
Smör
1 blomkålshuvud
50 g sockerärtor
½ hönsbuljongtärning
Salt
Peppar
Så här gör man
Börja med att sägga ugnen på 180ºC med varmluft eller 200°C i vanlig ugn.
Gör sedan ett snitt i kycklingfiléerna och fyll dem med ca hälften av roquefortosten, typ 50 gram. Linda sedan serranoskinkan runt kycklingfiléerna så att snittet inte syns. Använd gärna steksnöre eller tandpetare för att hålla ihop.
Stek sedan kycklingfiléerna tills dom får en fin yta. Medans du steker kycklingfiléerna kan du ta fram en ugnssäker form och blandar crème fraiche, grädde, resten av osten, smulad hönsbuljong, dragon, salt och peppar. Lägg sedan ner kycklingfiléerna i såsen och stek färdigt i ugnen i ca 30 min.
Riv sedan blomkålshuvudet i ett rivjärn på det grövsta och stek sedan i rikligt med smör. Krydda med salt, peppar och smula ner hönsbuljongtärningen. Skär sockerärtorna i mindre bitar och vänd ner i blomkålsriset.
Vispa till såsen och servera med en sallad!
Recept från http://karinslchf.blogg.se/
En god och enkel currykyckling som passar utmärkt som en LCHF-rätt..
Currykyckling á LCHF
Tid 45 minuter
Portioner: 3 st
Ingredienser
4 kycklingfiléer
Smör
3-4 vitlöksklyftor
2-3 tsk curry
½ tsk salt
1-2 tsk sambal oelek
8-10 stora färska champinjoner
1 liten purjolök
3-4 dl grädde
1 brk crème fraiche, ca 150 g
Gör så här
Börja med att skiva champinjonerna och strimla purjolöken. Stek dem sedan i smör och lägg över dom i en bunke.
Dela sedan kycklingen i mindre bitar och smält smör i en stekgrytta. Lägg i curry, sambal oelek, salt och vitlök, fräs till kryddorna.
Lägg sedan i kycklingbitarna och bryn dom. Tillsätt grädden och låt det sen småputtra under lock i 35-40 minuter.
Tillsätt sist crème fraichen och låt koka upp. Servera med broccoli, blomkål eller några andra kokta grönsaker.