Morötter på tre sätt på Morotens Dag

Alla dessa dagar

4 april är det Morotens dag, en dag värd att uppmärksamma tycker jag.

Jag är nämligen väldigt förtjust i morötter, vilket märks både här på bloggen och i mina kokböcker.

Här kommer några av mina favoritrecept på rätter som är både goda, nyttiga och rätt billiga.

Ät, njut och må gott.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

2 msk smör/kokosolja

1 msk pumpafrön

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpafrön, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till kött eller fisk, då räcker den till två portioner.

Frittata med nässlor

Ugnsomelett med morötter och nässlor 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott eller spenat

1 dl grovrivna morötter

2 msk hackad rödlök

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Omeletten är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Morotslåda med svamp 4 port

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 dl hackad, brynt blandsvamp

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

2 msk pumpafrön

1 krm riven muskot

Salt och peppar

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med svamp, keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet, smaksätt med muskot, salt och peppar.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör och gurka, tomat eller en sallad.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker.

Nedanför ser du ett bonustips, en enkel och god sallad med kokta morotsstrimlor, citron, salt, olivolja och pumpafrön.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Marinerade Morötter med Citronolivolja och Pumpakärnor