Köttfärsröra med gröna bönor

Smakrik röra

Köttfärssås har alltid varit en av mina favoriter, förr med pasta, men numer med tillbehör av till exempel vaxbönor eller gröna bönor, haricot verts.

Bönpasta är också väldigt gott och mättande, har testat flera riktigt goda sorter gjorda på sojabönor och kikärtor, de finns i glutenfria hyllan i matbutikerna.

För dig som inte gillar bönor eller pasta så blir det väldigt gott att steka strimlad vitkål i smör och servera till köttfärssåsen.

Den här röran är ett av de äldsta recepten här på bloggen, känns roligt att leta igenom mitt arkiv på snart 1800 inlägg.

Jag har sen en tid slutat skriva på Facebook, det känns mycket mer givande att lägga den datortiden härinne och dela med mig av recept och bilder på mina favoriträtter.

Du hittar mig också på mitt Instagramkonto, Birgitta Höglunds mat, om du vill ta del av mer bilder på det som händer i min vardag.

Dela gärna mina inlägg vidare och skriv en kommentar om du önskar att jag ska dela med mig av nåt särskilt recept.

Köttfärsröra 2-3 port

250 g nöt/lammfärs

1 gul lök

1 morot

½ röd paprika

5 cm zucchini

1 tomat

20 oliver

1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré

1 dl rödvin eller vatten+1 msk rödvinsvinäger

1 tsk torkad timjan

½ tsk paprikapulver

Worcestershiresauce

2-3 msk smör

Havssalt och svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika, tomat och zucchini i små tärningar.

Dela oliverna i 4 delar. Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör i  zucchini, timjan och paprika, krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.

Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare. Blanda i tomater och oliver.

Häll så på rödvin och Worcester, rör runt och låt puttra i 30-60 min, ju längre desto godare röra.

Jag gjorde under tiden en röra på smetana, finhackad vitlök och färsk citrontimjan, kryddade med lite salt.

Servera köttfärsröran med färska haricot verts som kokts i saltat vatten ca 10 minuter.

Häll av vattnet och låt en klick smör smälta ner, servera till köttfärsröran med en klick örtsås på toppen.

Höstgrönska

Turkisk köttfärsröra

Köttfärsröra med gröna Oliver

Nygammalt

Sen jag startade min blogg för snart 7 år sen, så har jag byggt upp ett väldigt stort arkiv med recept, det finns över 1000 på mina olika bloggar och i kokböckerna.

Jag har hela tiden hittat på nya rätter, för att du ska få lite variation i ditt kök :)

Nu under vintern kommer jag att ha annat för mig än att skapa nya recept hela tiden, så därför kommer jag att bjuda på en hel del av dessa rätter igen, så de inte faller i glömska i arkivet.

Ofta kommer det att bara bli ett recept med bild till härinne, men har jag nåt som jag vill tipsa om eller funderingar jag vill dela så kan det bli några rader också.

Hoppas du kommer att hitta mycket inspiration till enkel, nyttig och god matlagning.

Matig köttfärsröra 2 port

250-300 g nötfärs eller lammfärs

6 champinjoner

1 grön paprika

1 tomat

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

10 valnötskärnor

6 st stora oliver med pimiento

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk balsamvinäger

1 tsk oregano

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Havssalt och chiliflingor

Skär champinjoner, paprika, lök och tomat i lika stora tärningar.

Hacka valnötterna grovt. Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun.

Blanda efter några minuter ner löken och paprikan, låt dem få lite färg. Krydda med salt och chili.

Rör ner köttfärsen och låt bryna en stund, rör så den blir finfördelad.

Tillsätt nu de övriga ingredienserna, koka upp och låt röran puttra i minst 10-15 minuter, så den blir lite simmig.

Servera med riven, lagrad ost, några tunna klyftor tomat och bladpersilja.

En klick smör är också alltid med på min tallrik, även om den inte lagts dit när jag tagit bilden.

Grönsaksmarknad