Fritera nyttigare pommes med 1 msk olja i Actifry

pommes_fritös_actifry_recept
För en tid sen fick jag hem en Actifry att prova. En smidig köksmaskin med många funktioner. Mest känd är den nog för att ”fritera nyttigare”. Med bara 1 msk olja istället för fettdrypande fritöser som både ryker och luktar gatukök.

Självklart blev jag nyfiken om den skulle imponera på mig så först ut i testet blev såklart pommes. Jag skar egna lite tjockare stavar av 3 bakpotatisar och behöll skalet på. 1 msk olja över och sen på med locket.

30 minuter senare fick vi såhär fina pommes. Går inte att jämföra om man skulle ha kört dom på en plåt i ugnen. Dom blev otroligt fina i konsistensen. Mjuka och ”mosiga” inuti och frasig, krispig yta. Helt perfekta! :-P

Förutom pommes kan man ”fritera” och tillaga allt möjligt tänkbart såsom grytor, woker, kyckling och grönsaker, fisk, kött mm. Ett fiffigt tillbehör är en metallkorg som kan sättas i istället för den roterande armen med vilken du kan tillaga panerade rätter såsom chili cheese, kroketter, schnitzel, fish n´chips mm.

Skulle du vilja vinna en egen Actifry?
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Lämna då en kommentar här nedan om varför just du behöver en sån här och vad du skulle laga i den! ;-)
Till och med lördag 5:e juli kan du vara med och tävla. Vinnaren presenteras här på kryddburken under söndagen.

Actifry är värd ca 1990 kronor och är superenkel att använda:

  1. Du lägger i det du vill tillaga, ex. kött, grönsaker eller potatis
  2. Ställer in tid
  3. Du går och hittar på något kul under tillagningstiden
  4. Den plingar till när maten är klar

actifry

actifry_pommes

actifry_fritera

actifry_recept_pommes_fritera

Ledig dag i dag!

DSC_0529Idag kommer dotter och (mina) katter på besök.

Det står en oxstek och puttrar i en gryta, kommer serveras med en god reducerad sås till den och kokta herrgårdsgrönsaker och till det pressgurka och den ligger just nu i press

 

Till kaffet fick det bli mazarinerna  och de är nyssens framtagna ur ugnen!

Fattas nu att de ska svalna å få lite puder av bakery+ sötning över sig.

 

Mellan middag och kaffet så ska här förtidsröstas!

Som jag tidigare berättat så har jag valt att låta – Nej till GMO! styra vart jag lägger min röst, tänkt lite så här:
Har man tänkt till om GMO så är man nog konsekvent för renare miljö dvs bort med många kemikalier, ekologiskt odlat, närproducerat och tom djurvänligt och sist men inte minst människo-vänligt!

Jag orkar och kan inte sätta mig in alla tusentals frågor och jag valde att gräva ner mig lite i GMO i förhoppningen om att mycket av det jag finner viktigt ang maten/näring och dess tillverkning också rimmar med hur jag ser på världen. Mailat valbara personer och fått svar och i vissa fall inte ett pip…

Så försjutton gå och rösta och gör vad du kan!

 

Tävling – D’Elidas chilisås

20140502-134449.jpg
Nu har du chansen att vinna en av dessa fem flaskor D’Elidas chilisås! Vad passar väl bättre än lite hetta i maten nu till våren och sommarens alla grillkvällar?

Ni som känner mig vet att dessa flaskor KAN jag inte vara utan!

Ni som INTE vet så är detta en chili/salsasås som går att använda till allt. Den sätter det lilla extra piffet på det mesta! Inte för het men ändå mycket smak av chili.

För många år sen fick jag en provflaska och började använda D’Elidas chilisås. Till dipper, salsor, köttfärs, skysåser, salladsdressingar, aromsmör, marinader mm mm.
Hur många recept som jag använt den i har jag ingen koll på men de är MÅNGA!

Det DU behöver göra för att ha chans att vinna :
- Hitta tre recept på kryddburken där jag använt D’Elidas.
- Motivera varför just du vill vinna en flaska!
- Lämna ditt svar i kommentarsfältet. Din kommentar syns så fort jag har godkänt den.

Tävlingen pågår till och med fredag 9:e maj.

LYCKA TILL!

I samarbete med D’Elidas.se

Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??
Med fotboll på agendan
Efter ett dagsverk på arbetet blev den till att fixa middagsmaten i en hast. Typiskt, sådana här dagar, att man inte hade färdiglagat i kylen att ta till.
Men klurade lite under dagen och kom till slut fram till att korvstroganoff går både hyggligt snabbt att fixa till, samt att barnen tycker att det funkar alldeles utmärkt.
Bra snabbmat helt enkelt.

Jag gjorde på ett ungefär som i detta receptet.
Jag använde Medisterkorv från Karlssons Chark i Härryda.

Anledningen till en mer stressad eftermiddag var att på mitt "schema" stod det Möte med matchvärdsgruppen för Qviding Fifs Damlag.
På Härlanda Ip, hade vi bokat mötesrummet, och där stämde vi av inför kommande seriespel i div 2.
Första hemmamatchen spelas på Vallhalla IP, den 16 april.
Ja, då är det vår :))




Med fotboll på agendan
Efter ett dagsverk på arbetet blev den till att fixa middagsmaten i en hast. Typiskt, sådana här dagar, att man inte hade färdiglagat i kylen att ta till.
Men klurade lite under dagen och kom till slut fram till att korvstroganoff går både hyggligt snabbt att fixa till, samt att barnen tycker att det funkar alldeles utmärkt.
Bra snabbmat helt enkelt.

Jag gjorde på ett ungefär som i detta receptet.
Jag använde Medisterkorv från Karlssons Chark i Härryda.

Anledningen till en mer stressad eftermiddag var att på mitt "schema" stod det Möte med matchvärdsgruppen för Qviding Fifs Damlag.
På Härlanda Ip, hade vi bokat mötesrummet, och där stämde vi av inför kommande seriespel i div 2.
Första hemmamatchen spelas på Vallhalla IP, den 16 april.
Ja, då är det vår :))




Med fotboll på agendan
Efter ett dagsverk på arbetet blev den till att fixa middagsmaten i en hast. Typiskt, sådana här dagar, att man inte hade färdiglagat i kylen att ta till.
Men klurade lite under dagen och kom till slut fram till att korvstroganoff går både hyggligt snabbt att fixa till, samt att barnen tycker att det funkar alldeles utmärkt.
Bra snabbmat helt enkelt.

Jag gjorde på ett ungefär som i detta receptet.
Jag använde Medisterkorv från Karlssons Chark i Härryda.

Anledningen till en mer stressad eftermiddag var att på mitt "schema" stod det Möte med matchvärdsgruppen för Qviding Fifs Damlag.
På Härlanda Ip, hade vi bokat mötesrummet, och där stämde vi av inför kommande seriespel i div 2.
Första hemmamatchen spelas på Vallhalla IP, den 16 april.
Ja, då är det vår :))




Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.