Chokladsås; Vita haren


Ja nu får ni ett recept som heter duga ska jag lova! Har ni nån gång hört talas om ”Vita haren”? Jag fick tipset av en trogen bloggläsare om denna chokladsås och nu ska jag svära lite; Att jag inte har anammat detta recept tidigare det är SKAM!!! Satan i min lilla låda, detta är en chokladsås utöver det vanliga! Chokladsåsen med stort D… Eller C… ;-)

Tack Anki Hagberg för tipset om denna chokladsås, grymt god! :-P

”Den benämndes ”Chokladsås Vita Haren” efter en restaurang som på den tiden låg utanför Boston, USA. Jag lovar att du aldrig smakat en så divine sås som denna. Den är mörk, blank och syndigt god. Suverän till vaniljglass, gräddfyllda petit choux, banana split eller marängsviss.

Den kan lagas långt i förväg och håller sig veckovis i kylen. Om det mot förmodan skulle bli sås över, används den med fördel när du gör varm choklad. Blanda mjölk och sås i en mugg och värm i mikron. Såsen tar ungefär en timme att laga till.”

Räcker till ca 15 pers
Det här behöver du :
6½ dl socker
2½ dl mjölk (3%)
2½ dl vispgrädde
100 gram smör
½ kryddmått salt
2 dl (75 gram) kakao
½ tsk Vanilla

GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt i en 2-liters kastrull. Sjud sakta utan lock i en timme på svag värme. Rör då och då och passa noga så att det inte kokar över. Lyft kastrullen från värmen. Blanda ner det siktade kakaopulvret och vispa därefter med elvisp i 7-8 minuter. Smaksätt med Vanilla.
Servera såsen varm, ljummen eller kall, allt efter behag.


S
yndigt god tillsammans med hemmagjord vaniljglass dessutom! ;-)

The post Chokladsås; Vita haren appeared first on Kryddburken.se.