Fredagskyckling
Idag får du ett av mina mest eftersökta recept här på bloggen, nu i en nyare tappning.
Min ugnsstekta kyckling är väldigt populär, den blir så saftig och god när man steker den länge i ugnen på låg temperatur.
Här har jag kryddat den lite mer som butikernas grillade kyckling, med rökt paprika och vitlök.
Jag stoppade min varma kyckling direkt från ugnen ner i en stekpåse, knöt igen och la ner i Mini-Wonderbag.
Den kallas också Lunchwarmer och fungerar dels till att hålla just lunchlådan varm på jobbet, som långkokningspåse till mindre portioner eller att använda som kylbag till kall mat.
Vi tog med bagen i bilen och gav oss ut i finvädret i onsdags och hade en härlig picknick på Rödön, där vi satt nedanför kyrkan vid Storsjön.
Det var en fantastisk dag, varmt och lugnt på sjön, vilket är rätt ovanligt så här års.
Jag tog den här videon så du får se hur vackert det är här i Jämtland på hösten.
Jag fick igår ett mycket trevligt meddelande från Sarah Collins och hennes Wonderbagteam i Sydafrika.
Min lilla film från Rödön hade vunnit en tävling (som jag inte ens visste om).
The Wonderbag på Instagram sökte en bild på den mest intressanta platsen i världen att ta med sin Wonderbag till och min film vann.
Vinsten var 4 stycken Wonderbags, som jag väljer att dela med mig av till fler som vill sprida budskapet om hur de fungerar klimatsmart som både långkokningspåse och kylbag.
Dels på miljön och dels genom Wonderbag Foundations välgörenhet, för varje bag som säljs så skänks en till en behövande familj i Sydafrika.
De används också som långkokningsbagar i många flyktingläger runtom i världen, där tillgången på vatten och bränsle är mycket begränsad.
Jag kommer att ha en utlottning på en Wonderbag här på bloggen när de har kommit och även ge bort bagar till några som kan och vill sprida den.
Har du en välbesökt blogg, Youtubekanal eller stor Facebook- eller Instagramprofil och känner att du vill ha en Wonderbag för att vara med och sprida budskapet om den vidare?
Hör då av dig i en kommentar till det här inlägget.
Läs gärna mer om bagen och dess positiva inverkan här hos Wonderbag Sweden.
Kyckling i ugn 4 port
1 ekologisk kyckling
2 msk olivolja
2 msk salt
2 msk rökt paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 tsk mald svartpeppar
1 ekologisk citron
2 msk smält smör eller olivolja till pensling
Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av, värm under tiden ugnen till 125°.
Skär citronen i mindre bitar och blanda salt, paprika, vitlökspulver och peppar.
Gnid in kycklingen med olivoljan och krydda inuti och utanpå med kryddblandningen ordentligt överallt.
Stoppa in citronbitarna i fågeln och lägg på galler i en långpanna.
Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.
Ta ut kycklingen efter en timme och pensla med smält smör. Efter en timme till samma procedur.
Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.
Den kan du koka en god gräddsås på, här hittar du min pepparsås.
Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.
Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.
Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen.
Min kyckling som vägde ca 1 kg tog jag ut efter 1½ timmar, efter att jag kört sista 20 minuterna på 250º grilleffekt för att få mer färg.
Den fick sen åka ner i en stekpåse som jag knöt igen, där den lagades klar på 2 timmar i Wonderbag.
Jag hade den med på picknicken och serverade med Huså Bröds Spröda frökex Västerbottensost och en kall sås gjord på spenat, örter, smetana och majonnäs.
Västerbottenskexet är den senaste smaken i deras sortiment, som de bakar efter mitt recept.
Vi var ute hela dagen och tog en tur till Krokom på eftermiddagen och hälsade på mina systerdöttrar som har Café Kroken.
Där blev det en mycket god räkmacka à la LCHF/Paleo till middag, innan vi for vidare till Frösövallen för att titta på den vackra solnedgången.
En underbar dag att lägga på plats i arkivet och minnas länge.