TÄVLING! Finaste sommartårtan 2015

jordgubbstårta_sommartårta
För 5:e året i rad kör vi nu här på Kryddburken tävlingen om finaste sommartårtan! 😛

Du har gott om tid på dig då tävlingen är öppen till och med 30:e juni.

Skicka din bild på finaste sommartårtan till mig senast 30 juni, därefter publiceras alla bidragen här på Kryddburken och ni är som vanligt med och röstar fram ”Finaste sommartårtan”. Temat är förstås ”sommar” och alla bidrag är välkomna, även smörgåstårtor med sommar-feeling!

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren!

TÄVLINGSREGLER :

Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”
EN bild/bidrag per person
Din bild är önskvärd i 600 pixlars bredd
(har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden)
Senast söndag 30:e juni
Sprid gärna tävlingen vidare via din blogg, Facebook, Twitter, Instagram etc.

Tidigare tårt-tävlingar;
År 2011 – se alla tårtbilder HÄR
År 2012 – se alla tårtbilder HÄR
År 2013 – se alla tårtbilder HÄR
År 2014 – se alla tårtbilder HÄR

TÄVLING! Finaste sommartårtan 2015

jordgubbstårta_sommartårta
För 5:e året i rad kör vi nu här på Kryddburken tävlingen om finaste sommartårtan! 😛

Du har gott om tid på dig då tävlingen är öppen till och med 30:e juni.

Skicka din bild på finaste sommartårtan till mig senast 30 juni, därefter publiceras alla bidragen här på Kryddburken och ni är som vanligt med och röstar fram ”Finaste sommartårtan”. Temat är förstås ”sommar” och alla bidrag är välkomna, även smörgåstårtor med sommar-feeling!

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren!

TÄVLINGSREGLER :

Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”
EN bild/bidrag per person
Din bild är önskvärd i 600 pixlars bredd
(har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden)
Senast söndag 30:e juni
Sprid gärna tävlingen vidare via din blogg, Facebook, Twitter, Instagram etc.

Tidigare tårt-tävlingar;
År 2011 – se alla tårtbilder HÄR
År 2012 – se alla tårtbilder HÄR
År 2013 – se alla tårtbilder HÄR
År 2014 – se alla tårtbilder HÄR

Vinnaren av Barilla academia pasta

barilla_academia_pasta_bronsvalsad
Så var det dags att utse vinnaren. Det är alltså fyra nya sorters finpasta av hög kvalité från Barillas nya sortiment Academia. Den lyckliga vinnaren är;

Elisabeth! GRATTIS!
med motiveringen;
”Skulle jag vinna dessa pasta sorter skulle jag nog gör en god pasta med italienska dofter mycket tomat basilika o en god krämig örtsås. Blev redan sugen, får hoppas på vinst så slipper jag gå hungrig.”

Tack alla som deltog i tävlingen och kom med inspirerande tips och tack Barilla för gott samarbete!

Tävling – Vinn fyra paket av Barillas nya pasta!

barilla_academia
Pasta, pasta, pasta! Alla äter vi pasta nån gång ibland men tänker kanske inte så mycket på vilken pastasort vi köper? Eller??! Jag har alltid (ja, sedan studenttiden då ALLA åt Kungsörnens snabbmakaroner med ketchup) gillat Barillas pasta så därför bloggarna jag gärna om dessa produkter och rekommenderar gladeligen deras sortiment. :-P

Varför? 
Jag tycker deras spagetti är så vansinnigt god, jämfört med andra. Den är fast, ”stunsig” och håller ihop fint. Smakar inte mjöl utan PASTA! Så dessa varuprover från Barilla är mer än välkomna då jag såklart är nyfiken på deras utveckling och förnyelse. Inte blev jag besviken heller. Ni kommer få se mer av dessa premiumpasta som dom döp till Academia. Pastan är bronsvalsad och ska ge en grövre yta så att pastan lättare suger åt sig sås, vilket den gör men ändå smakar den precis som Barillas vanliga pasta. Inte grov i smaken men till textur så är den riktigt bra till såser.

Självklart ska ju även NI få chansen att prova så idag startar tävlingen om ett paket med FYRA nya sorter av Barillas Academia-sortiment.

VINST :
1 kit med 4 st Academia Barilla; orecchiette, fusilli, linguine och spaghetti.

REGLER :
Lämna en kommentar om varför du vill vinna och vad du skulle laga!

SENAST : 
28 februari avslutas tävlingen och vinnaren presenteras här på kryddburken samt via mail. (Glöm ej uppge giltig epostadress).

barilla_academia_pasta_bronsvalsadAcademia Barilla är ett nytt varumärke i Sverige. Det står för utbildning, innovation och hantverksmässigt framställda produkter som väljs ut av italienska matexperter.

Academia Barilla lanserar nu för första gången i Sverige italiensk premiumpasta. Pastan är tillverkad i Kampanien i södra Italien och är framställd av 100 procent italienskt durumvete som ger optimal al dente. Pastan är bronsvalsad och det ger en grov yta, vilket gör att pastan lättare absorberar såsen.

pasta_fläskfile_recept
För mer inspiration, kolla in mitt senaste pasta-inlägg med Academia Barilla Fusilli med fläskfilé i ostsås. Klicka HÄR >>

Om Kostfonden och vinn en bok av Ann Fernholm
Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Bli månadsgivare

Håller på och skriver för fullt på det jag utlovade i förra inlägget om min hållbara livsstil, det om vår dagliga mat.

Det kommer när jag fått det klart, här bryter jag av med ett reklaminlägg för en mycket god sak, nämligen Kostfonden.

Skulle du vilja att kostforskningen går framåt, så vi och generationerna som kommer efter oss kan få lära oss mer om använda maten som medicin istället för att behöva äta mer och fler piller?

Stöd då Ann Fernholms stora projekt, Kostfonden. Du kan bli månadsgivare eller ge en engångssumma, det är ett bra sätt att hjälpa till att förändra världen till det bättre.

På bloggen Ett sötare blod kan du vinna någon av Fernholms böcker om du registrerar dig som månadsgivare, sista chansen idag 10/2 så passa på.

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Jag är månadsgivare till Kostfonden, hoppas du följer mitt och många andras exempel.

Det här delade jag nyss på Facebook i de grupper jag är medlem i, gör gärna det du med.

Jag har återvänt till Facebook ett tag efter en skön paus som var mycket välbehövlig, på grund av flera olika anledningar som jag inte vill berätta.

Jag kommer att starta en sida kopplad bara till bloggen när jag kommer hem, om jag får till tekniken att fungera.

Här får du se lite bilder från balkongen i Alanya idag, ösregn, åska, tromber och bara + 6 i morse.

Då passar det fint att sitta inne och skriva :)

Tromb i Alanya

Tromb över Kleopatrastranden

Regnväder över Borgen i Alanya

Regnväder över Borgen i Alanya


Vinnarna av Crock-Pot

CP_5,7L rostfri, timer
Nu har jag dragit vinnarna till de två Crock-Pottar. Stort grattis till er!

Niklas Nygren – Crock-Pot 5,7 L – rostfri
”Jag skulle laga rejäla köttgrytor både som storkok och långkok att frysa in och ha till middag.
Chiligrytor, köttfärssåser, rotfruktssoppor, ärtsoppa men också vanliga såser som ska sjuda länge. Gräddsås, rödvinssås, örtsås. Skulle också prova woker med grönsaker och kyckling, fläskkött, biff mm.”

CP_2,4L svart
Christine Nilsson – Crock-Pot 2,4 L – svart

”Som student står en Crock-pot överst på min önskelista i jul. Matlådor är min huvudsakliga föda då jag i princip bor på skolan (läser till civilingenjör) och därmed uppstår önskan efter en långkoks-magi-maskin. Om jag haft en Crock-pot skulle jag först av allt laga:
1. Köttfärssås (med pasta till det såklart återigen, jag är student!)
2. Chili con carne (kan tyckas lik den första men misstro inte, min chili är mycket speciell)
3. Kycklinglår med lök och champinjoner (i burk!!) och en massa SÅS
Långkok är den ultimata matlådan. Jag håller tummar och tår!”

Maila mig er adress så kommer vinsten på posten!

Tävling – vinn årets julklapp till köket – Crock-pot 2,4 l + Crock-Pot 5,7 l

CP_5,7L rostfri, timer
Crock-poten har ni säkert hört talas om. ”Pottan” som lagar maten medans du är på jobbet. Långkokens mästermaskin i köket och även årets julklapp en GP som ni kan läsa HÄR.

Nu tävlar jag ut två stycken, en större och en för det mindre hushållet. Vinnarna presenteras här på kryddburken på måndag så passa på att få hem en superläcker julklapp till köket. :-P

TÄVLINGSREGLER : 

  • Nämn tre rätter i kommentarsfältet som man kan laga i en crock-pot.
  • Lämna din kommentar senast söndag 30 nov.
  • Uppge namn och giltig epost.

Lycka till!

Första pris:
Crock-Pot 5,7 L – rostfri, timer
En av Crock-Pots senaste modeller som är programerbar med en keramikgryta, tättslutande glaslock och utsida i rostfritt stål. Har två värmeinställningar och en varmhållningsfunktion. Både den löstagbara keramikgrytan och glaslocket kan diskas i maskin. Har en 20 timmars nedräkningstimer. Crock-Pot går därefter automatiskt till varmhållningsläge när tillagningstiden är uppnådd.
Cirkapris 1 195 SEK
CP_2,4L svartAndra pris:
Crock-Pot 2,4 L – svart
En manuell slow cooker med svart utsida lämplig för 2-3 personer. Har två värmeinställningar. Både den löstagbara keramikgrytan och glaslocket kan diskas i maskin.
Cirkapris 395 SEK

Vinnaren av 2st Margretheskålar designade av Lasse Åberg

244544_high
Oj, så många som gillade tävlingen, och i synnerhet de designade Margretheskålarna! Så roligt att se. En vinnaren är nu vald och den lyckliga vinnaren till de två skålarna är;

Birgitta! 
Med kommentaren;

Hejsan!
Vilken fin tävling. Svaret är Sigvard Bernadotte. Vinner jag ska min älskade dotter få den fina vinsten av mig. Hon är en riktig kämpe som nyligen kämpat sig igenom mycket svår cancer. Skulle vara så roligt att få muntra upp henne med dom fina skålarna. Det är hon värd. Håller tummar och tår att just jag dom fina skålarna får!!!! Kram / Birgitta 

Grattis!! :-P
Hör av dig till mig med namn och postadress för att få din vinst och hälsa din dotter så gott!

Stort tack till alla övriga som deltog! ♥

Vinn 2st Margretheskålar designade av Lasse Åberg

Lasse-skålar
Ni har nog inte sett denna liknelse tidigare till denna dam vid namn Margrethe. Hon fyller 60 år i år och kikar ni lite närmare så ser ni att det är allas våra kära Margretheskål vi pratar om.

I vart och vartannat hushåll har denna urmoder ställt upp i vispandet av tårtsmet, pannkakssmet och grädde, den har fungerat till scones-deg om söndagsmorgnar, till grillköttets marinad, till blåbärsplockning som till den nykokta tomtegröten. Den har funnits i ur och skur och aldrig svikit med sin funktion som rymlig, tålig och funktionell i köket för allehanda behov. Den har nog lika mycket tjänat sin rätt som vattenskål till hundar som idel huvudbonad till fantasifulla och lekglada småbarn i ”rensa-köksskåp-åldern” ;-)

Vilken lycka som barn att få en skål, en visp och en obetydlig mängd vatten att skvätta ner halva köket med. ;-)
Genast undrar jag förstås vilken FÄRG ni har som minne från er barndom?
Jag som är född -78 minns de brandgula och bruna skålarna, men efterhand så förändras trender och det är en stor eloge till Margrethe som efter 60 år på marknaden ännu är så inne i tiden och inte låter sig förglömmas… Ja, eller vem skulle väl egentligen glömma en Margretheskål? ;-) 

Vad kan bli mer passande än att Lasse Åberg står för designen detta år.
”A piece of art” förgyller nu dess jubileums glans.

Vill du vinna en 0,5 liters + 1,5 liters skål designade av Lasse Åberg?

Det du behöver göra för att deltaga i tävlingen är att svara på följande fråga i kommentarsfältet nedan :

  • Vilken svensk prins har varit med och designat Margretheskålen?

Du hittar mer information om skålarna samt svar till tävlingsfrågan HÄR.
Lämna ditt svar senast fredag 18 oktober

244544_high

Skålen är tillverkad i det nya fräscha materialet Durable porslin, som är den starkaste och mest använda typen av porslin. Skålen fungerar därmed bra i diskmaskin, frys, mikrovågsugn och i vanlig ugn. Skålarna kostar 99 – 399 kr och finns i storlekarna Ø 12, 15, 20 och 25.

Bildkälla; www.rosti-mepal.se/ 

Zucchiniplättar med halloumi

Mitt bidrag till recepttävlingen ”Sveriges godaste efter tränings-måltid”

Pia Nyberg på Kostrådgivarna.se tipsar om en tävling som pågår till 9 september, om det bästa receptet för återhämtningsmat efter träning. Första pris är träningskläder för 1500 kr från Nelly.

Så här kommer mitt bidrag som passar fint nu när vi har ett överflöd av härliga, närodlade grönsaker. En lättlagad, vegetarisk måltid som jag tycker passar riktigt bra vid ett sånt här tillfälle.

Det går lätt att förbereda plättsmeten så det är bara att steka när du kommer hem. Även rödkålssalladen och ostcrèmen blir bara bättre om de får stå och dra till sig i kylen.

Måltiden innehåller riktigt bra proteiner och fetter från ost, ägg, smör, avocado och nötter. Vitaminer och mineraler som är viktiga för återhämtningen finns också med i mängd. Kolhydraterna kommer från riktigt bra källor, så det hela blir en komplett måltid som får dig att må riktigt gott.

Zucchiniplättar 2 port

3 dl grovriven zucchini

1 dl grovriven halloumi

2 äggulor

1 msk sesamfrön

2 msk finhackad dill

Havssalt och vitpeppar

3 msk smör till stekning

Blanda den rivna zucchinin väl med halloumi och äggulor. Rör i dill och sesamfrön, smaka av med kryddor.

Bryn smör och stek små biffar i omgångar.

Valnötscrème med fetaost 2 port

1 dl fetaost

1 dl turkisk yoghurt

1 dl hackade valnötskärnor

1 msk olivolja

Havssalt

Mosa fetaosten med olivolja och lite salt. Blanda med yoghurten och rör i nötterna.

Rödkålssallad 2 port

½ liter strimlad rödkål

5 cm strimlad purjolök

3 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

½ tsk sumak

Havssalt

Salta kålen och krama den med fingrarna i bunken en stund, så blir salladen saftigare.

Häll över olja, vinäger och sumak. Blanda ner purjolöksringar och låt stå en stund innan serveringen.

Sumak är ett bär som torkas och mals, den ger en god syra och används mycket i de östra medelhavsländerna, jag använder den ofta i sallad när jag bor i Turkiet. Du hittar den i välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska mataffärer.

Servera biffarna med tillbehören och en halv avocado och citronklyfta. Ett glas vatten smakar gott till.

Jag deltar i tävlingen ”Sveriges godaste efter tränings-måltid” som anordnas av CupoNation i samarbete med PTPhilipKostrådgivarnaFitnesschloeLiveitloveit och Functional Fitness