Vad gör man med en hel färsk kyckling egentligen?? Här får ni min version på Devil´s chicken, eller djävulskyckling och även era egna tips!
Devil´s chicken, eller djävulskyckling är vansinnigt gott. Bli inte rädd för de starka kryddorna som sambal oelek eller chilisås, det blir en riktigt fin balans tillsammans med den milda yoghurtsåsen. Mängderna kan du justera såklart efter eget tycke, eller utesluta om du så vill. Här hemma åt vi upp allting på tre personer + en matlåda och det gillades av både Nicke, Joline och mig själv. En enkel, billig vardagsrätt utan krångeli-krångel!
Ni som följer Kryddburken på facebook är himla flitiga på att komma med idéer, tips och kommentera, det är superkul tycker jag. Fortsätt så. Är det dessutom så att du råkar ha en fråga du vill ha svar på ”snabbt” så skriv på fb, den har jag ju alltid tillgänglig i iphonen och hinner med lite bättre än mailen som ska sorteras till höger o vänster.
Ja, de tips ni hade var grymt bra så jag skriver med dom här ;
Även om inte recepten står med här så är självklart recepetmakarna själva välkomna att lämna en kommentar med sitt recept. Annars tycker jag ni ska googla. Finfina tips här.
- Helstekt, fylld med paprika, lök, vitlök & timjan. Stekpåse.
- Helstek på plåt med örter, grönsaker & rotfrukter runtom.
- Djungelgryta
- Djävulskyckling
- Kyckling med ragonsås
- Kycklingratäng
- Djävulskyckling
- Kyckling, ris och kantarellsås
- Dillkycklinggryta
- Kyckling i lergryta
- Kycklingssoppa med morötter, lök, palsternacka, persilja, kålrot & risoni.
- Varm rödbetsallad med getost & kyckling.
Det här behöver du :
1 hel, färsk gårdskyckling
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar
Mild yoghurtsås :
2 dl turkisk el. grekisk yoghurt
1 msk flytande honung
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till…
Rör ihop ingredienserna till såsen och servera med sallad och ris. Smaklig måltid!
Lägg kycklingen med bröstet uppåt.
Skär ett längsgående snitt med vass kniv vid sidan om brösbenet och skär neråt men inte helt igenom ryggen.
Vik ut kyckligen och putsa bort löst skinn. Låt ben och skrov sitta kvar, det ger massor med smak till kycklingen och när den sen är tillagad är det lätt att bara ”lossa” köttet från ben och skrov.
Pensla på marinaden. Stek i ugn 250 grader ca 15-20 min, sänk sedan värmen till 175 grader och låt fortsätta steka ca 40-45 min. Pensla med skyn från marianden lite då och då.
Färdiga! Här har jag bara lossat alla delar med händerna. Bröstfiléer, vingar och klubbor.
Sallad, lite hackad paprika och persilja och den goda, milda yoghurtsåsen till!
Smaklig spis, detta var vansinnigt gott, hett och milt och knaprigt på samma gång!
The post Devil´s chicken appeared first on Kryddburken.se.