Örtsmörsås med paprika 3-4 port
200 g smör
3 äggulor
2 msk hackad persilja
1 msk balsamvinäger
1 msk pressad citron
1 msk hackad timjan
½ finhackad röd paprika
Salt och chiliflingor efter smak
Smält smöret på svag värme, så mjölkproteinet och saltet samlas på botten.
Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.
Sätt den på plattan på medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.
Var lite försiktig, så det inte blir för varmt, då blir det äggröra.
Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan.
Ställ sen kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.
Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle.
Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.
Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft.
Rör ner hackade örter och paprika.
Jag serverade såsen till entrecôte och smörstekta champinjoner med grön paprika.
Här hittar du mitt recept på en klassisk Bearnaisesås, som jag använde under mina många år i olika restaurangkök.