Fredagsmystips
Idag får du recept på små hamburgare/sliders med bröd, en favorit för många som på mitt sätt blir betydligt godare, i alla fall om du frågar mig.
Mitt glutenfria halloumibröd gör burgaren extra saftig, baka gärna en större sats och frys in till vårens grillmiddagar.
Vill du ha en lite mer mättande måltid så passar de här kålrotsfritesen riktigt bra till.
Det har kommit en ny ekologisk fibehusk, Psyllium från Lindroos, så bra att det nu finns ett ekoalternativ för oss som bakar glutenfritt.
Fler recept på glutenfria bröd och bakverk, smoothies och andra goda tillbehör till hamburgaren hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Hamburgare 8 små
400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs
2 ägg
ca 1 tsk salt
½-1 krm peppar
Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.
Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.
Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.
Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.
Halloumibröd 8 st
3 äggvitor
½ krm salt
2 dl riven halloumi/eldost
½ dl grädde
25 g smält smör
2 msk sesamfrön + lite till garnering
1½ msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)
Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, fiberhusk och sesamfrön.
Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.
Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.
Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.
Hamburgerdressing
2 dl majonnäs
1 dl tärnad saltgurka
2 msk osötad ketchup
1 tsk osötad senap
Salt efter behag
Lite chiliflingor
Rör samman majonnäs, ketchup och senap, krydda med salt och chili.
Blanda ner gurkan i dressingen, ställ i kyl en stund så smakerna mognar fram.
Vill du inte baka bröd till hamburgarna så blir de väldigt goda med bara stekt ägg till.