Nässeltider
Nu börjar det spira av grönt och inte minst ogräs på många håll i landet, passa på att plocka nässlor nu när de är som spädast.
De innehåller mängder av nyttigheter och kan användas på samma sätt som spenat.
Här kan du läsa mer om nässlans hälsosamma effekter.
Recept nummer två idag är en nässelpesto som kommer från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.
I den boken hittar du mängder med godsaker att bjuda på till vårens och sommarens grillkvällar.
Nässelsoppa med förlorat ägg 2 port
1 liter nässelskott
1 lit vatten + 2 tsk salt till förvällning
2 dl grädde/kokosgrädde
2 msk smör
2 dl min enkla buljong
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Pocherat ägg
2 färska ägg
1 tsk ättika
1 krm salt
Skölj nässlorna ordentligt, koka upp vatten, salta och lägg ner bladen.
Låt koka några minuter, rör så att allt kommer under vattnet, sila nässlorna genom nätsil.
Jag kokar sen soppan direkt på de späda bladen, men är de större kan du hacka i mindre bitar.
Fräs nässelskotten i smöret, krydda och rör ner grädde, buljong och vinäger.
Koka upp och låt småputtra i 20-30 minuter tills soppan tjocknat lite.
Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.
Du kan även använda den som stuvning till fisk, låt den då koka ihop längre så den blir tjockare.
Servera soppan med pocherade/förlorade ägg, dem gör du enklast så här:
Koka upp vatten i en stekpanna, ca 4-5 cm, häll i ättika och salt.
Knäck ägget ett och ett i en skål, det får inte vara för gammalt, för då flyter vitan ut för mycket.
Rör runt med en slev i vattnet så det blir lite snurr på det.
Häll så försiktigt ner äggen, ett i taget, rotationen och ättikan gör att äggvitan stelnar snabbare runt ägget och inte flyter ut så mycket.
Flyter vitan ut så fös in den mot gulan med en slev, sänk värmen till lägsta.
Sjud på eftervärmen i 3-5 minuter, beroende på hur lös du vill ha gulan.
Jag låter mina sjuda i 3 minuter, då är det som jag vill ha det, rinnande inuti.
Ta upp äggen med hålslev, låt rinna av och servera i den heta soppan.
Nässelpesto
5 dl nässelskott
2 dl bladpersilja
1 dl basilikablad
1 dl riven, lagrad Prästost
1 dl pumpakärnor
1 dl kallpressad olivolja
1 krm svartpeppar
Ca ½ krm salt
Förväll nässlorna i kokande, saltat vatten i 2 minuter.
Sila av vattnet, spara det gärna och använd som grund till en soppa eller smoothie.
Lägg nässlorna tillsammans med örter, pumpakärnor, ost och kryddor i en mixerbunke.
Mixa allt tills örterna blivit finfördelade, tillsätt oljan i en smal stråle genom röret, smaka av om du vill ha mer sälta.
Förvara i kyl, men ta fram den en stund innan serveringen, så olivoljan hinner bli flytande igen.
Nässelpeston håller ett par veckor i kylen, se bara till att ytan är täckt av olja så ingen luft kommer åt.
Här hittar du recept på mitt fröknäcke med nässlor och parmesan, från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Här finns mitt recept på mitt popälära fröknäcke som Huså Bröd har i sitt sortiment.