Smakrikt julbröd
Idag bjuder jag, på mångas begäran, på ett mustigt bröd som är glutenfritt, äggfritt, mejerifritt och nötfritt/mandelfritt.
Fler och fler drabbas av olika matintoleranser eller väljer bort till exempel animaliska produkter, så det här brödet kan passa många i släkten under julen.
Något som det inte saknar är rejält med julsmaker, hoppas det kan bli en ny favorit hos dig.
Äggfritt julbröd
1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba
6 katrinplommon
2 dl vatten
1 välmogen avokado
½ dl tahini, sesampasta
1 msk äppelcidervinäger
Mjöl/fröblandning
2 dl chiamjöl
1 dl pofiber
½ dl sesamfrön
½ dl blå vallmofrön
½ dl pumpafrön
2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bikarbonat
1-2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
ca 1 tsk salt
Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.
Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avokadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.
Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta två avokado istället + 1 dl vatten.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avokadoblandningen.
Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.
Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.
Släta till ytan med slickepotten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.
Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.
Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.
Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.
Fler glutenfria brödrecept hittar du i kokböckerna nedan, kanske nån av dem kan bli en efterlängtad julklapp till någon matglad i din familj.
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)
Stora diabeteskokboken på Adlibris
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)
Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)