Grillade kycklingben med vitlöksaioli

kycklingben_recept
Nånting som är väldigt tacksamt att servera i vår familj är kycklingben. Dom är billiga, enkla att tillaga och kan ätas både varma nygrillade, eller kalla dagen efter. Gott till middag, mellanmål eller utflyktsmat. När jag gör kycklingben brukar jag köpa dubbla förpackningar och göra så många som får plats i ugnen, dom har en rykande åtgång! ;-)

Själv tycker jag dom är allra godast kalla med en dipsås till, tex vitlöksaioli som du ser recept på nedan.

TIPS! :-P
Ett riktig ESS från skjortärmen ska ni få till dessa godingar. En dag i förväg lägger du alla kycklingben (råa) i en saltlag. Recept HÄR. Inget krångligt, bara vatten, salt och en nypa socker. Ställer kallt i kylskåp ca 12-18 timmar. Tar sedan upp dom och grillar i ugn enligt detta recept.

Rimmade kycklingben är bland det absolut godaste som finns och de kan med fördel rökas om man har tillgång till en rök.

Till ca 20 st kycklingben
Det här behöver du :
½ dl flytande smör eller olja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk ketchup
1 msk flytande honung
1 msk malen paprika
1 msk pressad citronsaft
2 tsk Tony´s krydda (eller annan grillkrydda med cayennepeppar)

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Fördela kycklingbenen på en ugnsplåt slå på marinaden och vänd runt noga. Stek i ugn i 175 grader ca 45 min – 1 timme. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger.

Vitlöksaioli :
1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

chicken_drumstick_kycklingben_marinad_grillade
Kycklingbenen med marinad, redo för ugnen.

drumstick_recept
Smaklig måltid.

Grillade kycklingklubbor med pastasallad och fetaostkräm

recept_kycklingklubbor
Häromdan skickade jag in en plåt med kycklingklubbor i ugnen. Så himla smidigt som tillagar sig själv i princip och fungerar både till middag varma och som mellanmål, utflyktsmat om det blir några över. Jag brukar göra på 2 kg när jag ändå är igång och marinaden till dessa är värd att koka ihop lite extra, det blir verkligen supergott så prova den gärna, även till helstekt kyckling också.

En enkel pastasallad med massa härliga färger och fjärilar, endast toppad med lite olivolja, salt och peppar och som pricken över i:et en kall fetaostkräm. Middagen är fulländan. :-P

Grillade kycklingklubbor, marinad till 2 kg :
2 kg kycklingklubbor
150 gram smör
2 msk köttfond el. 2 köttbuljongtärningar
1 msk balsamico vinäger
1 msk kikkoman soya
1 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 msk Tony´s krydda
Vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till marinaden och låt koka upp. Ställ åt sidan sålänge. Lägg upp kycklingklubbor på ett ugnsfast fat. Det går bra med frysta och det är de jag använt i detta recept. Korta ner stektiden i ugnen om du använder färska och kolla köttet lite extra emellanåt om det är klart.

Pensla kycklingklubborna med marinaden och stek i ugn på 180 grader ca 1½ timme. Vänd klubborna två gånger under stektiden och avsluta med skinnsidan uppåt. Pensla dom med stekskyn som bildats vid varje vändning.

Pastasallad : 
Fjärilspasta
Tomater i blandade färger
Röd spetspaprika
Gul paprika
Gurka
Ruccola
Olivölja
Salt & peppar

Fetaostkräm, bara att mosa ihop : 
1 förp fetaost (150 gram)
2 dl creme fraiche
1 tsk flytande honung
Salt & peppar
1 knippe finhackad persilja

pastasallad_fjärilspasta
Härligt färgglad pastasallad med fjärilar och tomater och blandad kulör piggar alltid upp.

fetaostkräm
Fetaostkrämen går snabbt att mosa ihop med creme fraiche och kryddor.

kycklingklubbor_recept_pasta_sallad_dressing_fetaoströra
Smaklig måltid!