Retro loppisfynd till köket!


S
ommar och loppisfynd, det hänger ihop lika mycket som sommar och mygg! Man kommer inte ifrån dom! :-P Jag älskar dock loppisar men avskyr mygg så den ekvationen låter jag förbli ett mysterium. Häromdan var Joline och jag iväg på ölands-tur runtom på olika loppisar och visst gjorde vi fynd! Härliga, gedigna glasflaskor till flädersaften och här lindells köksvåg, eskilstuna kaffekvarn och fishermans friend plåtask, retro fynd till köket och plåtsamlingen.

Kvällen här i Öjkroken har vi ägnat åt vår egen LOPPIS med att plocka upp ännu mer prylar, gammalt som nytt, och skänkt från fina grannarna och nu är det riktigt fint och välfyllt därute igen. Dammat och avtorkat och allt på plats. Vi öppnar imorgon igen (11-20), välkomna då ni som har vägarna förbi! ;-)


Lindells köksvåg, ganska välbevarad ändå… Jag bara älskar den turkosa patinan… :-P


Haaaaa……. En liten plåtburk till samlingen också!


Härlig, rödmålad kaffekvarn, ”Tix” Favorit, tillverkad i Eskilstuna av Carl Ramstedt & Co.

 

Flädersaft


I år provade jag ett nytt recept på flädersaft som jag fick av en go vän. Har aldrig gjort så god saft innan så detta recept får bli stående och enkelt är det också. Såklart! ;-)

Fläderblommor, citroner, socker och citronsyra ner med allt i en stor hink och slå på kokande vatten. Lätt som en plätt! Sen ska den stå kallt 4-5 dagar, sedan silas och redo att tappas upp på flaskor.

Avnjutes iskall med med massor av en is en varm sommarkväll. Ge bort i present eller frys in… Godare saft finns inte! :-P

ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.