Smakfull falukorv
Falukorv har varit en riktig favorit ända sen jag var barn, det matminnet delar jag nog med många svenskar.
En varubil kom hem till vår gård i norra Dalarna en gång i veckan, från Karelius slakteri i Lima.
Det var alltid så spännande att gå in och handla, jag tyckte att allt fanns i den bilen.
Deras egentillverkade korvar låg på rad i kyldisken, min favorit säljs fortfarande i butiker i Dalarna under namnet Limakorv.
Där någonstans i mitten av 60-talet föddes mitt intresse för god mat, mamma var väldigt duktig i köket.
Hon kunde ingenting om matlagning när hon gifte sig med pappa, men köpte Stora Kokboken och lärde sig allt från den.
Hon jobbade heltid som sjuksköterska i Särna, men hade ändå alltid tid att laga mat från grunden.
Så glad att jag fick med mig matintresset hemifrån, först blev det 18 år som restaurangkock och nu har jag precis släppt min sjätte kokbok, så det höll verkligen i sig med besked.
Dagens korvgryta är en mix av Korv Stroganoff och de mustiga köttgrytor jag ätit på resor till Grekland.
Här blev det krossad koriander och aubergine som fick stå för medelhavsmakerna.
Grekisk korvgryta 4 port
500 g falukorv med hög kötthalt
50 g smör/kokosolja
3 dl grädde/kokosgrädde
2 gula lökar
1 dl ajvar eller chilisås
1 röd paprika
1 stor aubergine
1 ask cocktailtomater
1 msk krossade korianderfrön
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Tärna falukorv, aubergine och paprika, hacka löken fint och dela tomaterna i halvor.
Bryn korven i en del av smöret och lägg över i en gryta.
Stek därefter aubergine, lök och paprika i omgångar ett par minuter.
Häll över allt i grytan, värm upp och tillsätt tomathalvor och kryddor, fräs en liten stund under omrörning.
Rör ner grädde och chilisås och låt puttra 15-20 minuter tills såsen tjocknat.
Servera som den är med färska grönsaker eller tillsammans med smörstekt vitkål eller glutenfria sjögräsnudlar/bönpasta.
Nedan ser du min bild på Ajvar från nya kokboken, fotograferad en vacker kväll förra sommaren på Bynäset, Frösön.