Lammburgare 2 port
300 g lammfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad bladpersilja
1 tsk hackad timjan
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
4 skivor aubergine
2 msk smör
Salta auberginen på båda sidor, lägg på ett fat. Låt saltet dra ut vätskan ur auberginen i en halvtimme. Då försvinner den lite bittra smaken och så blir skivorna mörare efter stekning.
Hacka löken fint och rör ihop med färsen. Blanda ner örter och kryddor. Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram. Forma till biffar.
Morotsröra
2 morötter
3 msk smör
Salt
1 dl yoghurt 10-17%
Riv morötterna grovt. Smält smöret i stekpanna, rör ner morötter och salt och stek under omrörning tills de är mjuka.
Blanda ner yoghurten och mixa röran slät med stavmixer eller blanda den bara om du vill ha lite grövre konsistens på röran.
Smaka av om det behövs mer salt. Röran är god både varm och kall.
Bryn smör och stek biffarna och de avsköljda och torkade aubergineskivorna.
Lägg en skiva fårost på varje biff och montera ihop som en vanlig hamburgare men med aubergine istället för bröd.
Bilden nedan är från min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här på Bokus och Adlibris.
Grillsäsongen är måhända över, men många av recepten passar fint året runt.
Boken blir förstås också en fin julklapp till den som tycker om att njuta av god mat