Smakrik soppa
Dagens väder är inte kul alls här i Jämtland, så därför kommer ett inlägg att värma sig med, både till kropp och själ med varma sommarsolfärger. Vädret lämpar sig bäst till innesittande vid datorn, igår kom den första snön.
Det passar bra, för jag har en hel del recept och bilder som blivit liggande utan att få komma iväg i bloggform.
Jag fotograferar nästan allt jag lagar nu när jag kommit igång med bloggandet igen, så det tar en hel del tid att sammanställa alla nya recept.
Det här är som den minnesgoda läsaren kanske märker, en soppa jag haft med tidigare. Broccolisoppa hör till favoriterna hos många, det märks inte minst på alla sökträffar.
Här har jag förstärkt soppan med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högre.
Skaldjur kunde vi äta lite oftare, de är ju så goda och dessutom mycket rika på mineraler. De salta skaldjuren blir ett bra komplement till en mild, krämig broccolisoppa.
Västerbottensosten sätter extra smak och soppan blir riktigt fyllig. Mixa soppan hastigt direkt i kastrullen, innan skaldjuren läggs i. Eller pressa broccolin med en potatisstamp.
Här nedan följer receptet på min värmande soppa.
Broccolisoppa med skaldjur 2 port
250 gr broccoli
1 liten gul lök
3 msk smör
2 dl gammaldags mjölk eller kokosmjölk
1 dl grädde eller kokosgrädde
½ dl riven Västerbottensost
1 tsk ekologiskt buljongpulver
Salt och peppar
1 hg skalade räkor
Några kräftstjärtar
1 mjukkokt ägg
Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken. Bryn smöret lätt, lägg i grönsakerna och låt fräsa några minuter utan att få färg.
Krydda lätt med salt, peppar och strö buljongen över. Häll på mjölk och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.
Låt sjuda på svag värme i 30 minuter. Pressa eller mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.
Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega. Servera soppan med en kokt ägghalva och färska örter.
Jag ringlade lite kallpressad olivolja med citron över, det blev riktigt gott.