Njutbar och intressant kryssning
Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.
Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.
I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.
Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.
Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.
De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.
Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.
Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.
Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.
Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.
De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.
Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.
Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.
Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.
Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.
Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.
Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.
Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.
Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.
Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.
Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.
Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.
Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.
Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.
Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.
Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.
Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.
Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.
Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.
Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.
Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.
Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.
Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.
Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv, Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om behandling av cancerpatienter med LCHF.
Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.
Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.
Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.
Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida. Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.
För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som Moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.
Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.
Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.
Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.
Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen mycket intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.
Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren” är moderator hos Kostdoktorn.
Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.
Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)