Kaffemarinerat sidfläsk
I mina hemtrakter i norra Dalarna marinerade man förr fläsket i kaffe, kanske för att få bort smaken från ett inte alltför färskt fläsk…
Skär rutmönster i svålen och låt fläsket marinera i 2 dygn, jag brukar låta kött ligga så länge för bäst smakresultat.
Jag lägger köttet i en plastpåse, stoppar den i en bunke och vänder påsen några gånger under tiden.
Kaffemarinad till färskt sidfläsk 4 port
600 g färskt sidfläsk med svål
1 dl starkt kaffe
2 msk tamarisoja
ev 1 msk honung
1 tsk Worcestershiresauce
2 msk färsk, hackad rosmarin
Salt och peppar
Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv.
Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med salt och peppar.
Smält honungen i varmt kaffe och rör i soja, rosmarin och Worcestersås. Låt svalna.
Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen.
Massera nu in marinaden ordentligt i köttet. Marinera i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Ta fram köttet ur påsen, spara marinaden till såsen.
Bryn smör i en gjutjärnspanna. Torka av svålen och lägg ner med rutorna ner i smöret.
Bryn några minuter på hög värme, vänd och bryn lite till. Krydda inte mer, köttet har fått all smak det behöver av marinaden.
Lägg fläsket på galler över en ugnsform, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i formen.
I vattnet droppar det sen ner god köttsaft utan att brännas vid, som används i såsen.
Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket.
Ställ in fläsket i ugnen på 250° i 5 min, sänk sen värmen till 150° och stek i ca 1 timme tills termometern visar 62°.
Värmen stiger lite till när du tar ut köttet, så det kan bli torrt om du har det inne längre.
Koka under tiden palsternacka, skuren i centimetertjocka skivor på längden.
Koka dem i lite saltat vatten under lock 5 min. Lägg i en form och hyvla en skiva smör över varje palsternacksskiva.
Ställ in i botten på ugnen mot slutet av fläskstekningen och rosta dem där i 15 min, vänd efter halva tiden.
Medan steken står och bryner sig i ugnen, häller du marinaden i en kastrull.
Koka upp och skumma väl. Sila och koka ihop en stund, tillsätt sen 5 dl grädde.
Koka upp igen och låt såsen puttra tills den tjocknar.
Ta fram köttet ur ugnen, sila ner stekskyn i såsen. Koka såsen en stund till så den blir riktigt tjock.
Låt steken vila 5-10 min på skärbrädan, så fördelar sig värmen och all god köttsaft blir kvar i köttet.
Det här receptet passar också bra om man vill göra ett gott smörgåspålägg helt utan nitrit.
Fläsket är också väldigt gott att grilla, hade med det här receptet i min kokbok Grillmat LCHF.