Hålkakor var bra länge sen jag bakade så igår efter att ha bläddrat i kokboken ”Vilt med Salming” och fastande på sida 107 så bestämde jag mig för att baka. Jag följde inte receptet till punkt o pricka förutom att lingonen är i. Dessa bröd blev en grövre variant med grahamsmjöl och inte full lika mycket sirap. Dööööögoda blev dom hur som helst och tummen upp från familjen som mumsade dessa till frukost i morse.
Hålen som ibland vill jäsa ihop höll sig ”håliga” ju längre jag lät bröden jäsa innan jag tog ut hålen. Ett litet tips bara. Dom små bullarna är toppen till mellanmåls-bullar och lagom stora!
I eftermiddag ska här lagas matlådor till gubben och jag ska även hitta på en liten rolig grej med just dom här ”hålen”… Mer om det lite senare!
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk mörk sirap
14-16 dl rågsikt/gramhamsmjöl
2 dl lingon alt. lingonsylt
1 tsk salt
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke, gärna maskin. Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma degvätskan till 37 grader, fingervarmt. Slå på jästen och rör ut. Tillsätt sirap och mjöl. Låt maskinen arbeta ca 10 min, eller knåda för hand. Tillsätt så mycket mjöl att degen håller ihop fint men fortfarande är lite kladdig. Tillsätt salt och lingon, täck sedan bunken med plastfolié. Låt jäsa ca 30 min. Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i 8 delar. Forma till runda bollar, platta till något eller kavla lätt. Lägg fyra på varje plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. Ta ut runda mått i mitten av varje kaka, lägg ”hålen” vid sidan om.
Grädda ca 10-15 min i 175 grader. Låt svalna på galler, under bakduk.
Degen står på första jäsningen.
4 hålkakor på varje plåt. Låt jäsa 1 timme.
Ta sedan ut runda mått till hålen, och lägg dom bredvid.
Bröden är perfekta att frysa in. Varje hålkaka blir fyra dubbelsmörgåsar!
The post Grova hålkakor med lingon appeared first on Kryddburken.se.