Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry

Dansk remouladsås på mitt sätt

Dagens recept är en riktigt god majonnässås som passar fint till det kallskurna, fiskrätterna och det gröna inslaget på julbordet.

I Danmark har jag ätit den goda remouladsåsen till rostbiff och sprödstekt fisk på smørrebrød.

Här hittar du mitt populära, glutenfria valnötsbröd om du vill servera såna små smörgåsar någon av juldagarna, ett bra tips för att ta vara på resterna från julbordet.

Här hittar du mitt recept på tjälknöl som passar fint ihop med såsen istället för rostbiff, du kan även tillaga en fryst, rimmad julskinka på det sättet.

Min remouladsås

1 dl av min hemgjorda majonnäs

½ dl crème fraiche/smetana

½ dl grädde

1 dl fint tärnad smörgåsgurka

1 dl fint tärnat äpple

1 msk finhackad kapris

1 tsk gult currypulver

Lite smulat flingsalt

Skär det gröna i små tärningar. Vispa ihop majonnäs, grädde och crème fraiche.

Rör ner det hackade och smaksätt med salt och curry, smaka av så du fått lagom sälta och sting från curryn.

Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram mer.

Remouladsåsen blir också god som sås till en krämig currysill.

Blanda den då med skurna, inlagda sillfiléer, i den här länken finns mitt bästa sillrecept.

Julklappstips

Fler av mina bästa recept på såser och andra goda tillbehör som passar fint till både vardagsmat och fest finns i kokböckerna nedan.

Om du inte hunnit köpa nån av böckerna före jul så kan du slå in ett presentkort med en utskriven bild på den du vill ge bort.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Havtornsmajonnäs från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson