Smakrik röra
Köttfärssås har alltid varit en av mina favoriter, förr med pasta, men numer med tillbehör av till exempel vaxbönor eller gröna bönor, haricot verts.
Bönpasta är också väldigt gott och mättande, har testat flera riktigt goda sorter gjorda på sojabönor och kikärtor, de finns i glutenfria hyllan i matbutikerna.
För dig som inte gillar bönor eller pasta så blir det väldigt gott att steka strimlad vitkål i smör och servera till köttfärssåsen.
Dela gärna mina inlägg vidare och skriv en kommentar om du önskar att jag ska dela med mig av nåt särskilt recept.
Köttfärsröra 2-3 port
250 g köttfärs
1 gul lök
1 morot
½ röd paprika
5 cm zucchini
1 tomat
20 oliver
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin eller vatten+1 msk rödvinsvinäger
1 tsk torkad timjan
½ tsk paprikapulver
Lite Worcestershiresauce
2-3 msk smör
Salt och svartpeppar
Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika, tomat och zucchini i små tärningar.
Dela oliverna i 4 delar. Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg.
Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.
Rör i zucchini, timjan och paprika, krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.
Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare. Blanda i tomater och oliver.
Häll så på rödvin och Worcester, rör runt och låt puttra i 30-60 min, ju längre desto godare.
Jag gjorde under tiden en röra på smetana, finhackad vitlök och färsk timjan, kryddade med lite salt.
Servera köttfärsröran med färska haricot verts som kokats i saltat vatten ca 10 minuter.
Häll av vattnet och låt en klick smör smälta ner, servera till köttfärsröran med en klick örtsås på toppen.
Fler mattips hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan.
Bilden efteråt är en köttfärssås med vitkålspasta från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, fotograf Mikael Eriksson.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Just nu 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt Just nu 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)