Ett lite nyttigare godis
Idag bjuder jag på njutbara energibollar från tre av mina kokböcker.
De blir en bra mix om du vill ge bort en burk med en ätbar gåva till Fars Dag eller som julklapp.
Först ut är drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, bilden tagen av mig.
Här finns Gröna, sköna tillbehör som E-bok om du hellre läser recept digitalt.
Fotot på ischokladtryfflar med hjortron från Birgitta Höglunds bästa grilltips är taget av Mikael Eriksson.
Syrliga mangobollar skapade jag till min kokbok Baka med frukt & grönt som jag också fotograferade själv, den boken är tyvärr slutsåld.
Jag hoppas kunna få något nytt förlag att nappa på att ge ut den på nytt då den blev väldigt populär, håll tummarna för att jag ska lyckas.
Drottningtryfflar ca 16 st
2 dl hasselnötter
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 dl kakaosmör
5 dadlar
½ pressad citron eller lime
Att rulla i:
½ dl hallonpulver
Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.
Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.
Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpafrön.
Olika sorters bärpulver finns i hälsokostbutiker eller på nätet.
Ischokladtryffel med hjortron
100 g mörk choklad 80-90%
40 g kallpressad kokosolja
2 äggulor
1 dl hjortron
Lite smulat flingsalt
Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.
Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.
Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.
Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.
Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.
Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.
Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.
Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.
Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.
Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.
Syrliga mangobollar ca 25 st
50 g skivad, torkad mango
4 torkade aprikoser
2 dl rumstempererat kokossmör
2 msk pressad citron eller lime
Till garnering:
1 dl rostade, hackade hasselnötter
Häll kokande vatten över mangon och aprikoserna, låt stå i en halvtimme.
Låt rinna av och skär frukten i mindre bitar. Mixa tillsammans med kokossmör och citronsaft till en slät smet. Ställ in bunken i kylen i en timme.
Rulla små bollar med fuktade händer och doppa bollarna i en liten skål med hackade nötter. Tryck till så det fastnar runtom och lägg på ett fat.
Kyl bollarna och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Istället för kokossmör kan du använda vanligt smör, kokosolja eller mandelsmör.
Tål du inte nötter så kan du istället rulla bollarna i kokosflingor.
För att göra dem ännu godare och mer färggranna kan du rulla bollarna i hallonpulver eller något annat bärpulver.
Här ser du ett collage av alla mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.