Lövbiff med grönsaker i stark sås

lövbiffsgryta_stark_sås
Nånting som jag verkligen tokälskar så är det köttgrytor med krispiga grönsaker och gärna stark sås. Detta är en sån och den funkar lika bra att serveras med ris, pasta som med nudlar.

Det goda med denna gryta är just köttet som jag låter bräsera i pannan så det blir riktigt mört och nästan smälter i munnen. Tillsammans med wokgrönsaker och lite hetta är det en stående favorit här hemma både hos stora som små. Tur att det blev massor över, för det får faktiskt bli dagens lunch…  :-P  

8 port
Det här behöver du :

600 gram lövbiff i tunna skivor
Salt o peppar
1-2 liter köttbuljong
3 tsk D´Elidas chilisås

2 morötter
1 röd, färsk chili
1 burk strimlade bambuskott
1 burk wokgrönsaker

GÖR SÅHÄR :
Skär lövbiffen i mindre bitar och bryn i het panna med smör. Salta och peppra. Stänk över nån tesked chilisås. Slå på buljong så det knappt täcker köttet och bräsera ca 45 min tills köttet är mört. Slå på mer buljong efterhand det kokar in.

Skär morötterna i små, tunna stavar och finhacka chilin. Rör ner i pannan tillsammans med bambuskott och wokgrönsaker. Låt småkoka ca 10 min. Tillsätt nu så mycket buljong som du vill ha sås. Rev av med maizena eller vetemjöl för tjockare konsistens på såsen. Smaka av med salt och peppar. . 

köttgryta_lövbiff_nötkött
Bryn…

köttgryta_nötkött_lövbiff_gryta
Bräsera…

lövbiff_gryta_stark_sås
Vänd ner grönsaker och servera!

lövbiffsgryta_stark_sås_nudlar

Biff med wokade grönsaker och äggnudlar på muurikkan


”…Kärleken är evig när vi är tillsammans…
Ingenting är större än det här….
Drömmen om dig än gång, drömmen om dig är sann…
För alltid tillsammans…”

Tog mig en liten bloggpaus igår eftersom tiden som ”gräsänka” tog slut, tack o lov!  Det är ytterst sällan numera Nicke är iväg på flyttresor med jobbet men nu var det smått kris i semestertider och allt och han åkte i måndags morse och kom hem igår, en dag tidigare än planerat. Skulle kommit hem idag egentligen men flyttarna hade gått bra och lastbilen rullat på så igårkväll… Äntligen… ;-)

I åtta år har vi levt ihop och jag älskar honom till månen och tillbaka varje sekund. Påtagligt jobbigt att inte ha honom vid min sida som vanligt i vardagen, men nu har han semester och vi kan rå om varann och familjen mer än nånsin!  Fy bubblan va glad jag är!!

Fredagen är här och ikväll ska vi grilla nötkött som legat i god marinad. Har du tips på något gott tillbehör förutom de vanliga salladerna, klyftpotatisarna och gratängerna?

Här kommer recept och bilder från onsdagskvällen då Joline o jag lagade mat ute på muurikkan.

2-3 port
Det här behöver du :

250 gram nötytterfilé (utskuren ryggbiff)
2 salladslök
1 röd finhackad chili
1 näven sugarsnaps
1 lime
1 påse blue dragon hosin/woksås (vitlök)
1 burk wokgrönsaker
1 burk vattenkastanjer
1 burk små hela champinjoner
Vatten
Salt
Hoisinsås

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till nudlarna. Låt dom precis bli al dente. Häll av vattnet och skölj dom i kallt vatten, sen behöver dom bara vändas ner i woken för att bli klara. Skär köttet i tunna skivor. Hetta upp en stekhäll, muurikka eller panna. Tillsätt olja och bryn köttet på hög värme. Pressa över saften från 1 lime. Så fort det fått lite färg tillsätter du resten av ingredienserna. Detta är en snabb wok så var förberedd med allt upplagt i skålar. Fräs runt allting i nån minut, blir det på tok för varmt slå på lite vatten, det kokar snabbt bort. Tillsätt hoisinsåsen och vänd ner nudlarna. Salta lite. Servera med extra hoisinsås vid sidan om.


Förberedd! Muurikkan lyfte jag bara upp på eldkorgen efter jag fått till en bra eld. funkar fin-fint de också! :-P


Snabbmat färdigt på ett par minuter när man väl börjat steka.


Hettan på en muurikka justerar man enkelt med lite vatten om det blir på tok för varmt, den dunstar bort snabbt. Hosinsåsen slår du på strax innan nudlarna.


Vänd ner nudlarna. Nu är det i princip klart. Släck elden under muurikkan med vattenflaska så maten inte blir bränd.


Smaklig spis, detta är verkligen bland det godaste jag vet!


Snabbmat i sitt esse med biffwok och nudlar på muurikkan, en helt vanlig dag…