Chokladmousse LCHF och Paleo
Idag som lördagsgodis får du mina två godaste recept på chokladmousse. Den ena med grädde, den andra mjölkfri. På det sättet så finns en mousse som passar för alla.
Just choklad är något jag kan bli sugen på ibland, men då ska det vara en med så lite socker som möjligt.
Smaken förändras mycket när man som jag ätit LCHF i över 5½ år, så nu föredrar jag choklad med 80-85% kakaohalt.
Många tänker inte på att även den mörka chokladen innehåller rätt mycket vanligt socker. Ju högre procent av kakao, desto mindre plats för tillsatt socker.
Vill du inte använda whisky i chokladmoussen som jag gjorde här, så blir den minst lika god utan.
Här kan du läsa om chokladens hälsosamma sida på mycket intressanta och lärorika bloggen Träningslära.
Mörk chokladmousse med whisky
50 gr Mörk choklad 70-90%
1 äggula
1½ dl grädde
1½ msk whisky
Några korn salt
Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro. Eller i vattenbad, här kan du läsa hur det går till. Blanda ner äggulan i den inte alltför varma chokladen.
Rör i whisky och några saltkorn och blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.
Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.
Jag misslyckades så min blev inte helt slät den här gången, men det blev faktiskt bara extra gott med de whiskysmakande chokladknölarna i.
Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna några timmar.
Chokladmousse Paleo 2-3 port
1 dl kokosmjölk
2 msk cashewnötsmör
2 msk kakao
Lite havssalt
Cacaonibs till garnering
Blanda alla ingredienser väl. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du anser vara gott.
Häll upp i små glas eller koppar, kyl en stund och garnera med cacaonibs/krossade kakaobönor. Hallon är också gott till moussen.