Kyckling med sambal och jordnötssmör
Kyckling med sambal och jordnötssmör
Källa: Sockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
850 g färsk kyckling, strimlad lårfilé, ca 969 kcal
0,5 tsk malen spiskummin, malen svartpeppar
1 msk sambal oelek
2 msk jordnötssmör utan salt, socker, 50 g ca 300 kcal
2-3 finhackade vitlöksklyftor
200 gram röd paprika i små bitar, strimlor, ca 54 kcal
0,5 tsk soja
0,5 dl vatten
1 tsk rapsolja att steka i

= ca 1360 kcal, delat på 4 portioner= 340 kcal per portion
Gör så här:
Stek kycklingen i en tesked olja och krydda med 0,5 tsk malen spiskummin, malen svartpeppar, tills kycklingen fått färg, då tillsätter du resten av ingredienserna och steker runt.
Bakepro (vassleprotein med sojalecitin) onödig produkt?

Denna produkt har jag medvetet valt bort ur alla mina bakverk  och bröd. Nu idag ska jag försöka förklara varför.

Jag får ibland frågan om varför jag inte använder bakepro och  jag får också frågor om vad man kan använda istället för Bakepro, och det tyder ju på att människor börja förstå att produkten är onödig och framförallt svindyr och därför ännu mer onödig…

Bakepro är också en produkt som inte kan “stå själv” man måste alltid ha en “massa andra mjöler” i bakverken/bröden och då resonerar jag som så – varför inte baka bara med “massa andra mjöler” , då det ändå går?

Tillråga på  eländet så innehåller också produkten sojalecitin, och den som gör sig omaket att äta en ren LCHF kost fri från “mös och bös” och annat “bjäffs” bör alltså avstå denna onödiga produkt. Sojabönor är också ofta GMO och vill du läsa om sojan kan jag rekommendera Holistics artikel.

Den tillför till baket så gott som bara protein (vassle). Inom LCHF brukar man också säga att vi inte ska öka på proteininnehållet i kosten utan mer isåfall hellre öka fettet.  Många av mina bakverk har just en sådan bra fördelning.
Vassle är också ett snabbt mjölkprotein = högt GI
och Kasein är det långsamma mjölkproteinet = lågt GI.

Därför kan man mycket väl och med stor fördel baka utan denna svindyra och helt ( i mina ögon) onödiga produkt.

Hur du ska tänka när du utesluter denna produkt ur dina recept är inte lätt att säga något generellt om. Troligtvis kan du bara utesluta det helt. Börja så i alla fall och se. Öka annars både vätska och kokosnötsmjöl/mandelmjöl, kanske också ägg om du behöver fyllnaden/mängden.

Vill du ha hjälp i hur du ska tänka omkring ett  recept med bakepro kan jag försöka, lämnar dock inga garantier. ;)

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Pannbiff med Stekt Lök och Sås

Källa: Enelya
Portioner: 4

Ingredienser:
Pannbiffarna
500 gram Blandfärs
1 st Ägg
0,5 dl Grädde
0,5 dl Pofiber
Valfria kryddor
Smör till stekning

1 Gul Lök

Sås
3 dl Grädde
1 tsk Soja
Salt och Vitpeppar
Ev lite Fond


Gör så här:
Pannbiffarna
Blanda ägg, grädde, pofiber och valfria kryddorna i en skål. Lägg ner färsen och blanda väl. Forma till 4 stycken biffar. Stek i smör på medelhög värme.

Ta upp biffarna ur pannan och låt dom hålla värmen i ugnen (ca 200 grader) medan resten förbereds. (Jag hade ugnsrostade grönsaker till så ugnen var redan igång)

Stek löken i lite smör i samma stekpanna som pannbiffarna nyss stekts i. Ta upp löken när den är klar.

Sås
Vispa ur stekpannan med grädde och soja. Smaksätt med salt, vitpeppar och eventuellt lite fond.

Smaklig måltid!



LCHF Köttfärskalops

En snabblagad och god Köttfärskalops för de som går på LCHF-dieten men passar funkar även för icke-lchf:are!

LCHF Köttfärskalops
Tid 25 minuter
Portioner: 4 st

Ingredienser
500 gram nötfärs
2 dl vispgrädde
50 gram smör
½ lök
½ morot
Salt
Vitpeppar
Kryddpeppar
Lagerblad
1 mörk oxbuljong/köttbuljong
Soja

Gör så här
Börja med att steka färsen och löken i smöret. Krydda sedan med salt, vitpeppar och kryddpeppar.

Häll sedan i vispgrädden och lägg i lagerbladen.

Efter att du har skalat, skivat och haft

Skala och skiva morötterna. Ha sedan ner dom och låt detta koka ihop i ca 20 minuter. Avsluta med lite soja, mest för färgens skull.

Servera gärna med sallad eller broccoli. För de icke LCHF-ätarna så passar ris till!