Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor

Hallon och choklad

Choklad och hallon. Ja, du hör ju, den kombinationen kan aldrig bli fel.

Här i mitt recept från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, har de fått sällskap av färskost och bönor till en riktigt krämig skapelse.

Otroligt roligt att min, Patrik Olssons och Lars-Erik Litsfeldts kokbok numer är utsedd till Världens bästa specialkokbok, en utmärkelse den fick tillsammans med 4 andra kokböcker på Gourmand Awards i Kina för precis en månad sen.

Du hittar kokboken här på Bokus och här på Adlibris.

Nu på fredag och lördag är det dags för en av Sveriges största festivaler, Storsjöyran i Östersund.

Då finns jag på 2 Inspire-Ecocaféet på Storgatan 26 och signerar den och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Hoppas du tittar förbi om du är i närheten, jag är på plats mellan 11-15 båda dagarna.

Krämig chokladkaka
Foto Veronica Kindblad

 

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl färska hallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

Frökex, kokbokssignering och Storsjöyran

Mina frökex med kardemumma från Huså Bröd…

Yra dagar

Idag blir det ett tillfälligt avbrott i mitt matlagande till nya kokboken.

Du känner kanske till att det är den stora festivalen Storsjöyran den här helgen, ett återkommande event sen många år i slutet på juli här i Ösersund.

Det händer mycket roligt runtom i stan, så även på Ecocaféet på Storgatan 26, hoppas vi ses där idag eller i morgon mellan 12-15.

Då bjuder jag på Spröda frökex från Huså Bröd och signerar min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som precis anlänt från Lumio förlag idag.

Förra året kom Lindha Vikström förbi och smakade på frökexen…

Jag berättar också hur en Wonderbag fungerar, som finns att köpa i Ecocaféets butik tillsammans med min Wonderbag-kokbok.

Du hittar mig utanför caféet om vädret är bra, annars innanför entrén.

Har du inte möjlighet att komma så kan du köpa boken direkt från förlaget i länken ovan.

Den finns även i bokhandeln, både på nätet och i vanliga butiker.