Jag fick ett önskemål av en läsare att lägga upp ungefär vad det kostar att göra en smörgåstårta själv, en man enkelt kan göra till fredagsmyset till familjen utan några större krångel så jag har listat upp ingredienser och cirkapriser. Det är inga kampanjpriset så det går säkert att hitta billigare alternativ, jag har utgått ifrån vad det brukar kosta när jag handlar själv. Som ni också ser så är det inte allt man köper som går åt till en smörgåstårta utan det blir väldigt mycket över allt. Det är ju dock sånt som ofta går åt i ett hushålls såsom frukt, grönt och pålägg så en liten bonus blir det också på inköpen.
Den här smörgåstårtan räcker till 4-6 bitar, eller 3 STORA bitar. Det är tre lager fyllning.
En hel del av inköpslistan finns också säkert redan i ert kylskåp och vill man variera fyllning eller garnering så gör man faktiskt enklast och billigast i att använda det som redan finns hemma.
Jag brukar säga att runt 300 kr kostar det ändå att handla till en smörgåstårta oavsett hur stor den är, det är ett bra riktmärke. Man tjänar på att göra en större tårta än en liten. Om man slår ut 300 kr på 6 bitar hamnar vi på 50 kr per bit vilket brukar vara genomsnittspris om du köper smörgåstårta på konditori eller i butik. Gör jag den dubbelt så stor med samma inköpslista hamnar vi på 25 kr per bit. Hänger ni med? Här är en liten skiss i alla fall.
Inköpslista
- 12 skivor vitt rostbröd (ca 25 kr jättefranska 1200 gram)
- Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
- 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
- 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
- 4 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
- 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
- 2 hg rökt skinka (ca 30 kr 2 hg)
- 1 burk konserverade mandariner (ca 17 kr 312 gram)
- 1 näven vindruvor (ca 35 kr 500 gram)
- 1 näven körsbärstomater (ca 12 kr 250 gram)
- Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
- 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
Totalt 278 kr
Brödet brer jag med bregott på alla lager. Det är alltså fyra lager bröd till tre fyllningar. Första lagret med kokta ägg mosar jag ihop med lite smör och salt. Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret använder jag hälften av skinkan och finhackar den tillsammans med hälften av de konserverade mandarinerna och blandar allt med några matskedar av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde samt majonäs, salt och peppar. Denna grundröra täcker jag också tårtan med innan jag garnera med salladsblad, ostskivor, skinkrullar, tomater, vindruvor och mandariner.
En av de lyxigare och dyrare smörgåstårtorna att göra själv är de med lax, räkor och skaldjur. Det här är en rund variant gjord på hönökaka, ca 12 bitar. Såhär ser inköpslistan ut för den :
Inköpslista
- 2 förp hönökaka (ca 25 kr/st 5 i varje)
- Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
- 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
- 1 burk creme fraiche (ca 10 kr 2 dl)
- 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
- 5 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
- 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
- 2 burkar räkor i lake (ca 40 kr/st a 170 gram)
- 1 röd lök (ca 2 kr/st)
- Stenbitsrom (ca 25 kr 80 gram)
- 1 kruka dill (ca 15 kr)
- 400 gram kallrökt lax (ca 100 kr)
- Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
- 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
- 1 citron (ca 4 kr)
- Gurka (ca 15 kr)
Totalt 460 kr
Alla brödskivor bres med bregott. Jag sätter ihop halvmånarna av hönökakorna till en rund botten. Första lagret fyller jag med en skagenröra jag gör på hälften av räkorna, en finhackad rödlök, en burk stenbitsrom, finhackad dill och 1/4 av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde, majonäs och salt och peppar och även i den finhackad dill.
Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret fyller jag med kokta, mosade ägg med smör och lite salt. Sen ett lager bröd till innan jag täcker tårtan med resten av grundröran. Garnera med gurkskivor, rosetter av den kallrökta laxen, räkor, ost, salladsblad, citron och dill.