Det vet Sam Feltham. Han har under tre veckor utfört ett expriment där han varje dag äter enorma mängder mat enligt LCHF. I genomsnitt så åt han 5794 kalorier vrje dag varav 10 procent var kolhydrater. Klicka här för att se hans meny.
Enligt traditionell kaloriräkning så ska inte förbränningen påverkas av vad man äter. Alla extra kalorier som man stoppar i sig ska då ge en ökad vikt. Men om det hade stämt så hade Sam gått upp runt 7 kilo under dessa tre veckor – men han gick bara upp 1,7 kilon.
Varför gick han bara upp 1,7 kilon?
Då det är en skillnad mellan beräknat energiöverskott och verkligt energiöverskott. Då Sam inte hade så stort verkligt energiöverskott efter som han bara gick upp 1,7 kilon.
Citat från kostdoktorn.se och hennes förklaring:
Den sannolikaste förklaringen för mig är att hans viloförbränning ökade kraftigt under experimentet. Kanske finns fler förklaringar. Kroppen kanske även anpassade sig genom att inte ta upp all näring han åt?
Jag känner mig inte förvånad över resultatet. Om man svälter sig långsiktigt går man inte alls ner så mycket som banal kaloriräkning skulle förutspå. Kroppen drar då ner på förbränningen. Om man överäter går man inte upp så mycket. Kroppen anpassar sig efter omständigheterna och försöker behålla fettmassan lagom stor.
Vissa har svårt att tro på Felthams resultat och antyder att han ljuger. Det tror inte jag. Det finns flera tidigare rapporter från personer som gjort liknande experiment – på försök tryckt i sig enorma mängder LCHF-mat. Viktuppgången brukar bli liten eller obefintlig, så Felthams resultat verkar vara typiska.
Hormoner spelar också sin roll
Allt detta utgår från att kroppens hormonella styrning är i balans. Skulle man äta stora mängder av ”dåliga kolhydrater” så skulle det påverka den hormonella balen. Detta skulle då resultera i att stora mngder av det fettlagrande hormonet insulin bildas.
Ett bra exempel på konsumerande av stora mängder ”dåliga kolhydrater” är filmen och exprimentet ”Supersize Me” är Morgan Spurlock åt 5 000 kalorier om dagen i 30 dagar och gick upp 11,1 kilon.
Vad innebär detta?
Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Av dåliga går man snabbt upp i vikt och man får för mycket av det fettlagrande hormonet insulin i blodet.
Men äter man enligt LCHF och äter ”bra kolhydrater” så är det inte alls lika lätt att gå upp i vikt, även om man tvingar i sig mycket mat , som är enligt LCHF-metoden.
Vad tycker du? Vad är din åsikt om detta expriment?