Lär dig laga VM-pastan!
Artikeln är ett annonssamarbete med Barilla

En fräsch pastarätt med smak av havets frukter, tillagad av svensk-italienska kocken Massimiliano Salzano. Det blev Sveriges bidrag i pasta-VM, arrangerad av Barilla. Här är receptet:

Pasta med räkor och annat gott. En smakrik blandning av skaldjur trängs i de hoprullade lasagneplattorna. Testa att laga själv!
INGREDIENSER (6 personer)

9 st – Barilla lasagneplattor
25 g – sötmandel, skalad
1 – rapsolja
6 + 6 – gröna sparrisar
1 dl – mellangrädde
1/2 + 1/2 + 3/4 tsk – svartpeppar, nymald
100 g – färsk laxfilé utan skinn och ben
100 g – olivolja
100 g – saffran
6 –  

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Grovhacka mandeln och lägg den på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 8 min tills den fått fin färg. Rör om några gånger under tiden. Låt kallna.

2. Skrubba sötpotatisen i ljummet vatten. Hyvla den i tunna skivor på mandolin. Hetta upp rapsoljan till 160°. Fritera sötpotatisen i omgångar tills den fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Krydda med 1/2 tsk salt.

3. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta. Lägg i 6 sparrisar och låt dem koka ca 2 min. Häll av vattnet och tillsätt vin och grädde. Låt koka ca 2 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

4. Ansa och skär 6 sparrisar i små bitar. Finhacka lax och pilgrims-musslor. Kärna ur och finhacka chilin. Stek lax och sparris i olivolja ca 1 min. Tillsätt pilgrims-musslor och chili, stek ytterligare ca 1 min. Blanda i räkorna. Krydda med saffran, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.

5. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta. Koka lasagneplattorna, en i taget ca 5 min. Ta upp med hålslev och spola hastigt av med kallt vatten. Låt rinna av.

6. Sänk ugnsvärmen till 100°. Fördela fisk- och skaldjursfyllningen på lasagneplattorna och rulla ihop dem. Skär dem mitt i tu på diagonalen och ställ dem på ett ugnssäkert fat. Värm mitt i ugnen ca 5 min.

7. Skär körsbärstomaterna i klyftor. Fördela såsen på tallrikarna och lägg tomaterna vid sidan om. Ställ pastarullarna på tallrikarna. Garnera med sötpotatischips, mandel och dill.

Massimiliano hade aldrig tidigare tävlat i matlagning när han blev tillfrågad om att representera Sverige i Barilla och hölls i Milano och Parma. Nitton kockar under 35 år deltog. Uppgiften var att laga två pastarätter – en Spaghetti al Pomodoro (spagetti med tomatsås) och en egen, kreativ rätt som ska representera pastans framtid: Pastarullarna, gjorda av

Massimilino Salzano är född och uppvuxen i Italien, men bor sedan tio år i Göteborg. Där jobbar han på Trattoria at Hotel, Onyxen.

– Nu vet jag hur det går till, säger han. Nästa år ska jag göra en lite mer komplicerad rätt, säger han.

Avokadofrossa! Här är avokadomenyer för vegos och veganer
Blir maten smaklös? Lär dig krydda rätt med vår kryddskola!
Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria
Kryddor är maträttens bärare, kan du bemästra dem blir det roligare att både laga mat och att äta den. Vår kryddskola ger dig tipsen som hjälper dig att göra succé i köket. Dessutom, inspirerande kryddiga recept från fyra av Sveriges bästa matbloggare!
Vilka kryddor behöver jag?

Det beror på hur van du är och vad du gillar att laga för mat. Salt, svartpeppar, vitpeppar, chili och lite örtkryddor är en braTips! ramslök och Hur ska kryddorna förvaras?

Står kryddburkarna på rad ovanför spisen? Det är inte bästa platsen. Värmen kan påverka hållbarheten och ljuset bleker många kryddor, vilket gör att smaken inte kommer till sin rätt. Förvara istället dina kryddor svalt och mörkt som till exempelvis i kökslåda – där håller de längre och du får bättre överblick över ditt kryddförråd.

Hur vet jag om jag kryddar för mycket?

Smaka av. Hela tiden. Vi är ofta lite försiktiga med kryddningen och det är nog vanligare att man kryddar maten för lite än för mycket. Vi känner oss helt enkelt osäkra. Det bästa sättet att få mer koll är att testa och att smaka av medan du lagar maten.

Mät upp kryddorna med ett mått, eller i handen, istället för att krydda direkt ur burken. Då får du en bättre känsla för hur mycket krydda du använder och kryddan håller sig fräschare om inte fukt från varm mat sprids in i burken.
Peppar finns i många sorter, vad är skillnaden?
Peppar ger maten hetta, smak och arom. Men olika sorter ger olika smak. Vilka använder du i ditt kök?

Svartpeppar har en behaglig, varm hetta med inslag av rå svamp. Den passar till exempel till fisk- och skaldjur, nötkött, pasta och pizza. Vitpeppar har en fyllig och varm, lite stickande hetta och passar bra till bland annat fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött och bechamelsås. Grönpeppar är syrlig och frisk med en örtig smak. Den passar bland annat bra med fisk- och skaldjur, fläsk- och lammkött, kyckling och mejeriprodukter.

Tellicherry Black Pepper
Receptspecial: Matsveriges bästa kryddiga recept!
Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria
Städa bort 99.99% av hemmets bakterier – med vanligt vatten!
SPONSRAT AV Kärcher

Med en ångtvätt hemma klarar du de minsta, mest envetna och elakaste smutspartiklarna.

I köket, inte minst på köksbänken, samsas maten, råa färskvaror och grönsaker med väskor och matkassar som lyfts direkt från golvet. Med ångtvätten blir det rent, inte bara på köksbänken, den klarar förstås alla hårda ytor som stål, kakel och barnens leksaker.

Det allra bästa – inga kemikalier behövs!

När vattnet upphettats till 100 grader bildas en ånga som med hjälp av hårt tryck når in i de mest svåråtkomliga fogar och skrymslen och löser upp smutspartiklarna.

Utan kemiska rengöringsmedel bildas heller inga allergiframkallande städrester på de rena ytorna. Små barn som älskar att stoppa saker i munnen kan fortsätta med det utan större smittorisker och allergiker som snabbt känner av ingrodda miljöer får en behagligare tillvaro.

Med Kärchers ångtvättar ångas 99,99 % av hemmets vanliga bakterier bort. Renare än med den gamla moppen och förutom golv, kök, badrum och textil, kan ångtvätten enkelt förvandlas till ett av marknadens mest kraftfulla ångstrykjärn.

Läs mer här!

SPONSRAT AV Kärcher
Ånga – kökets viktigaste hjälpreda
SPONSRAT AV Kärcher

Rena ytor är lika viktigt som rena händer vid matlagning. En ångtvätt blir kökets viktigaste redskap när du ska hålla borta den mest envetna smutsen och de minsta bakterierna.

På köksbänken samsas mat, råa färskvaror och grönsaker med väskor och matkassar som lyfts direkt från golvet. Redskap, skärbrädor och arbetsytor behöver rengöras snabbt och effektivt. Låt en ångtvätt göra jobbet!

Det allra bästa med ånga är att inga kemikalier behövs. När vattnet upphettats till 100 grader bildas ångan som med hjälp av hårt tryck når in i de mest svåråtkomliga fogar och skrymslen och löser upp smutspartiklar och bakterier. Utan kemiska rengöringsmedel bildas heller inga allergiframkallande städrester på de rena ytorna.

Med Kärchers ångtvättar ångas 99,99 % av hemmets vanliga bakterier bort. Renare än med den gamla moppen och förutom i köket använder du den på hårda golv, i badrum och på textil. Dessutom kan ångtvätten enkelt förvandlas till ett av marknadens mest kraftfulla ångstrykjärn. Det kan ju vara trevligt med nystrukna servetter till middagen.

Läs mer här!

SPONSRAT AV Kärcher
Ånga – kökets viktigaste hjälpreda
SPONSRAT AV Kärcher

Rena ytor är lika viktigt som rena händer vid matlagning. En ångtvätt blir kökets viktigaste redskap när du ska hålla borta den mest envetna smutsen och de minsta bakterierna.

På köksbänken samsas mat, råa färskvaror och grönsaker med väskor och matkassar som lyfts direkt från golvet. Redskap, skärbrädor och arbetsytor behöver rengöras snabbt och effektivt. Låt en ångtvätt göra jobbet!

Det allra bästa med ånga är att inga kemikalier behövs. När vattnet upphettats till 100 grader bildas ångan som med hjälp av hårt tryck når in i de mest svåråtkomliga fogar och skrymslen och löser upp smutspartiklar och bakterier. Utan kemiska rengöringsmedel bildas heller inga allergiframkallande städrester på de rena ytorna.

Med Kärchers ångtvättar ångas 99,99 % av hemmets vanliga bakterier bort. Renare än med den gamla moppen och förutom i köket använder du den på hårda golv, i badrum och på textil. Dessutom kan ångtvätten enkelt förvandlas till ett av marknadens mest kraftfulla ångstrykjärn. Det kan ju vara trevligt med nystrukna servetter till middagen.

Läs mer här!

SPONSRAT AV Kärcher
6 skäl att äta mer baljväxter och tips på hur du kan tillaga dem
SPONSRAT AV ICA

Baljväxter – alltså ärtor, bönor, linser och jordnötter – är fullproppade med viktiga näringsämnen.

1. Kan minska risken för tarmcancer

Baljväxter innehåller massor av kostfiber, som håller magen i trim och även kan bidra till att minska risken för tarmcancer. Fiberrik mat ger också större mättnadskänsla och hjälper till att hålla blodsocker och kolesterol på en bra nivå.

2. Innehåller massor av protein

Torkade baljväxter innehåller ungefär lika mycket protein som kött och fisk, cirka 20 gram per 100 gram. Baljväxter som är blötlagda och kokta – som de vanligtvis är när de hamnar på tallriken – innehåller runt 8-12 gram protein per 100 gram. Den baljväxt som utmärker sig är sojabönan, som både har högst proteininnehåll och den bästa proteinkvalitén.

3. Många baljväxter lika järnrika som kött

För att ta ett exempel: 100 gram kokta sojabönor innehåller 2,7 gram järn. 100 gram stekt nötkött innehåller 2,5 gram järn. Dock har kroppen svårare att ta upp järn från baljväxter än från kött. Men du kan förbättra upptaget rejält genom att komplettera den vegetariska måltiden med något C-vitaminrikt, som en apelsin eller en bit paprika

4. Fulla med vitaminer och mineraler

Baljväxter innehåller sju av åtta essentiella B-vitaminer, där exempelvis riboflavin skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till att minska trötthet. Mineralerna som toppar är – utöver järn – magnesium, fosfor, kalium och zink, där exempelvis fosfor bidrar till normal benstomme och energiomsättning.

5. Klimatsmart mat

Även om olika baljväxter påverkar miljön på olika sätt, beroende på sort och hur de har odlats, så har baljväxter en låg miljöpåverkan jämfört med kött. Dessutom har baljväxter en lång hållbarhet. Det gör att man sällan behöver slänga baljväxter, vilket så klart också är bra för miljön.

6. Baljväxter gillas av plånboken

Kilopriset för torkade ärtor är cirka 20 kronor, för torkade linser cirka 50 kronor. Och då pratar vi ändå om torkade baljväxter som sväller till det dubbla vid tillagning.

Få i dig mer baljväxter genom att exempelvis laga Mexikanska bönburgare med basilikaguacamole

Vegetariska burgare med gott tugg tack vare ”paneringen” gjord av grovhackade cashewnötter. Grilla och bjud i varma pitabröd med en avokadoröra smaksatt med basilika.

SPONSRAT AV ICA