En fräsch pastarätt med smak av havets frukter, tillagad av svensk-italienska kocken Massimiliano Salzano. Det blev Sveriges bidrag i pasta-VM, arrangerad av Barilla. Här är receptet:
9 st – Barilla lasagneplattor
25 g – sötmandel, skalad
1 – rapsolja
6 + 6 – gröna sparrisar
1 dl – mellangrädde
1/2 + 1/2 + 3/4 tsk – svartpeppar, nymald
100 g – färsk laxfilé utan skinn och ben
100 g – olivolja
100 g – saffran
6 –
1. Sätt ugnen på 175°. Grovhacka mandeln och lägg den på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 8 min tills den fått fin färg. Rör om några gånger under tiden. Låt kallna.
2. Skrubba sötpotatisen i ljummet vatten. Hyvla den i tunna skivor på mandolin. Hetta upp rapsoljan till 160°. Fritera sötpotatisen i omgångar tills den fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Krydda med 1/2 tsk salt.
3. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta. Lägg i 6 sparrisar och låt dem koka ca 2 min. Häll av vattnet och tillsätt vin och grädde. Låt koka ca 2 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
4. Ansa och skär 6 sparrisar i små bitar. Finhacka lax och pilgrims-musslor. Kärna ur och finhacka chilin. Stek lax och sparris i olivolja ca 1 min. Tillsätt pilgrims-musslor och chili, stek ytterligare ca 1 min. Blanda i räkorna. Krydda med saffran, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.
5. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta. Koka lasagneplattorna, en i taget ca 5 min. Ta upp med hålslev och spola hastigt av med kallt vatten. Låt rinna av.
6. Sänk ugnsvärmen till 100°. Fördela fisk- och skaldjursfyllningen på lasagneplattorna och rulla ihop dem. Skär dem mitt i tu på diagonalen och ställ dem på ett ugnssäkert fat. Värm mitt i ugnen ca 5 min.
7. Skär körsbärstomaterna i klyftor. Fördela såsen på tallrikarna och lägg tomaterna vid sidan om. Ställ pastarullarna på tallrikarna. Garnera med sötpotatischips, mandel och dill.
Massimiliano hade aldrig tidigare tävlat i matlagning när han blev tillfrågad om att representera Sverige i Barilla och hölls i Milano och Parma. Nitton kockar under 35 år deltog. Uppgiften var att laga två pastarätter – en Spaghetti al Pomodoro (spagetti med tomatsås) och en egen, kreativ rätt som ska representera pastans framtid: Pastarullarna, gjorda av
– Nu vet jag hur det går till, säger han. Nästa år ska jag göra en lite mer komplicerad rätt, säger han.
Pastasugen? Artikeln är ett annonssamarbete med Barilla