Laxbiffar med räksås 2 port
300 g skinn och benfri lax
2 dl riven zucchini
½ dl strimlad purjolök
½ dl finhackad dill
1 äggula
2 msk grädde
1 msk fiberhusk
2 tsk pressad citron
Havssalt och nymald vitpeppar
Skär laxen i små bitar. Lägg i en bunke, häll på citronsaften, salt och peppar.
Mixa hastigt ihop till en smet med stavmixer, inte för länge för då får biffarna för svampig konsistens.
Riv zucchinin, välj en som är liten och fast, då blir det mindre vätska i fiskbiffarna.
Vänd ner zucchini, purjo och dill tillsammans med äggula och grädde.
Strö över fiberhusken och blanda snabbt ihop till en slät smet.
Låt färsen stå en halvtimme i kylen, så blir de fastare vid stekningen.
Forma färsen med en matsked i handen, till äggformade queneller.
Stek två minuter på var sida i lätt brynt smör, utan att de får för mycket färg.
Dra från värmen och låt eftersteka ett par minuter.
Servera biffarna på en spegel av räksås. Kokt blomkål och gurka, cocktailtomat, paprika, dillkvist och citron är gott till.
Lättlagad räkfond och räksås
ca 200 g räkskal
2 msk smör
5 cm purjolök
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 msk ekologiskt buljongpulver
En knippe färska örter, jag hade timjan, rosmarin och dill
3 dl vatten
3 dl grädde till såsen
Bryn smöret och fräs räkskalen i 5 minuter under omrörning. Steker man dem ordentligt så kommer mer smak fram ur skalen.
Rör ner tomatpurén och fräs ett par minuter till, det här tar bort lite bittra smaker i purén.
Tillsätt strimlad vitlök och purjo. Häll på vattnet och koka upp.
Lägg i örterna och smaksätt med buljong och vinäger. Koka skalen i 20 minuter.
Sila fonden ner i en kastrull, koka upp och låt reducera tills en deciliter återstår.
Rör ner grädden, koka upp och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknat. Smaka av om det behövs lite salt och peppar.
Sila såsen och servera till laxbiffarna.