Medelhavsmat
Nu är jag hemma igen efter ännu en härlig resa till den lilla byn Makrigialos på den sydöstra delen av Kreta.
Det blev min femte resa hit de senaste tre åren, så du förstår att jag verkligen fallit för charmen hos platsen och dess invånare.
Jag reste som tidigare med min goda vän Mona från Åland, för henne blev det den sjätte resan hit.
Vi uppskattar båda lugnet, naturen, värmen, maten och inte minst människorna och djuren här på sydkusten, så vi kommer med all säkerhet att återvända fler gånger.
En sak som fascinerat mig under alla resor är att matkvaliteten på restaurangerna är osedvanligt hög.
Det beror dels på att de flesta råvaror produceras i närområdet och på den stora matstolthet som alla vi träffat har gemensamt.
Matkultur är något oerhört viktigt för kretensaren, allra tydligast har jag märkt den just här.
Innan Ving började med charterturismen här på 70-talet, levde de flesta på fisket, olivodlingarna, fårskötseln och grönsaksodlingarna.
Så det är en lång tradition av matkunnande som idag förvaltas på ett fantastiskt sätt.
Tyvärr har de stora resorterna Sunwing och Mikripoli börjat med All Inclusive, det är förstås kännbart för många av de små familjerestaurangerna.
Den mycket ansträngda ekonomin i Grekland gör också sitt för att det ska vara kämpigt, den har fått många att behöva ha flera jobb för att klara sig.
Pengar finns att ta ut i bankomaterna igen, men självklart vill de flesta hotell och restauranger att man betalar kontant och inte med kort just nu.
Glädjen att laga och servera god mat till de turister som hittar till restaurangerna i och omkring Makrigialos är mycket stor.
Vi blir alltid varmt välkomna vart vi än går, särskilt nu när många känner igen oss sen tidigare besök. Vi har fått en hel del goda vänner i byn.
Det finns gott om fina, små lägenheter och hotellrum att hyra om du vill resa på egen hand istället för med charter.
Du hittar flera via Booking.com för en första natt, sen är det bara att gå runt och hyra in sig direkt på nåt av de ställen man tycker ser extra trevligt ut.
Vi har de senaste åren flugit med Aegean Airlines från Arlanda, via Aten till Heraklion och sen tagit transfertaxi till byn.
Ett annat alternativ är att stanna en natt på Sofia Hotel, ett billigt och fräscht hotell alldeles vid flygplatsen.
Sen kan man nästa dag ta lokalbussen de 13 milen. Det blir betydligt billigare än taxi, men det tar förstås längre tid, med bussbyte i Ierapetra.
Under den här resan blev det också lite matfotografering till den kokbok som jag just nu håller på att göra tillsammans med Wonderbag Sweden.
Långkokt mat som tillagas med minimalt med tid och energi och som sen får koka färdig i den sinnrika, isolerande bagen.
Den fungerar också som kylbag, det är perfekt att ta med kall mat och dryck till stranden i den minsta varianten som har bärhandtag.
Du kan läsa lite mer här om mitt samarbete med Wonderbag.
Här nedan följer lite bilder från Makrigialos och bergsbyn Pefki med tips på mina favoriter bland restaurangerna och det jag njutit mest av under resan.