Då är vi tillbaka igen till utmaningen mellan Jennys matblogg och Kryddburken. Det är precis som förra gången tre ingredienser som vi har lagat något av och denna gång var det min tur att välja och temat var DESSERT!
Jag valde : Kondenserad mjölk + mandel + röda bär!
Som ni säkert vet så är just kondenserad mjölk en liten konservburk som skall kokas så får man den mest gudomliga kolasås, eller dulce de leche! Numera finns dessa burkar i affärerna som redan färdig kola! Ni anar inte hur mycket det underlättar, eftersom man slipper koka dessa konservburkar i 2½ timme och därefter kalka av kastrullen från avlagringar… Hur smidigt som helst ju!
Det jag valde att göra av de tre ingredienserna blev efter mycket om och men och fundilerande en tjinuskitårta, en riktigt gammal goding som inte syns alltför ofta nu för tiden. Så varsågoda!
Tjinuskitårta 6 bitar
3 äggvitor
2 msk strösocker
200 gram skållad, finmald sötmandel
3 äggvitor
2 msk strösocker
200 gram skållad, finmald sötmandel
Fyllning :
½ burk karamelliserad/kondeserad mjölk
1 dl tinade, avrunna lingon
2 dl lättvispad grädde
½ burk karamelliserad/kondeserad mjölk
1 dl tinade, avrunna lingon
2 dl lättvispad grädde
Topping :
2 dl lättvispad grädde
2 msk av karamelliserad/kondeserad mjölk
Några lingon…
2 dl lättvispad grädde
2 msk av karamelliserad/kondeserad mjölk
Några lingon…
GÖR SÅHÄR :
Skålla och skala sötmandel. Mixa fint i matberedare.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösocker och vispa ytterliggare ca 2 minuter. Vänd ner mandeln i marängsmeten.
Skålla och skala sötmandel. Mixa fint i matberedare.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösocker och vispa ytterliggare ca 2 minuter. Vänd ner mandeln i marängsmeten.
Rita upp två cirklar på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diam. Fördela smeten i cirklarna. Grädda i 175 grader ca 45-50 min. Låt bottnarna stå kvar i ugnen på eftervärmen och torka. Lossa dom sedan försiktigt och lägg upp en botten på fat. Bred på kolan, strössla över lingon och ett tunt lagergrädde.
Lägg på andra bottnen och ringla över kolan. Jag värmde kolan några sekunder i micron så den blev lite mer ”rinnig” och lättare att ringla över tunt. Dekorera det sista med lingon.
Här ser ni NYHETEN med den färdiga dulce de lechen, dom har bytt ut namnet till karamelliserad mjölk bara och den är alltså kokad och klar att användas!
Kola och lingon har alltid varit en god kombination så jag valde lingon från frysdisken. Lätt upptinade och avrunna på hushållspapper.
Här kan du se vad Jenny hittade på med det tre ingredienserna.
För att komma till hennes recept klicka här!
The post Kondenserad mjölk, mandel och röda bär appeared first on Kryddburken.se.