Skönt med fredag, eller va?! Hur va de nu?! Fredag? Onsdag…!
Vi säger fredag så kan jag ju passa på att tipsa om dessa sesamgifflar till kommande helgfrukost! Helt galet goda…
Ca 25st
Det här behöver du :
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk honung
½ tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Sesamfrön
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölk. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till en avlång rektangel som du sedan skär trekanter av. Rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 175 grader ca 15-20 min.
Gifflar är det vackraste frukost-bakverk jag vet!
Massor med sesamfrön på ska det vara!
Alldeles superheta, nygräddade, sesamdoftande gifflar!
Kan ni motstå dem? Nej, för guds skull – gör inte det!