Julbakelsen nummer 1
Idag får du lagom till 2a Advent ett av recepten från min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer.
Mandelmusslor med hjortron och grädde fick vi alltid hemma som julbakelse när jag var liten.
När jag skulle göra recepten till boken så var det just gammaldags, traditionsrika recept jag tog fram.
För oss som äter och njuter av en lågkolhydratkost och slutat med mjöl och socker, så tycker jag det ska finnas alternativ till kaffebröd och matbröd.
En del anser att vi som gått över till LCHF inte ska äta kakor, det kan bli heta diskussioner ibland på Facebook om kakornas vara eller inte vara.
Till jul och till fest känns det riktigt bra att kunna baka något som är både gott och nyttigt.
Här kan du läsa mer om vad Kostdoktorn och hans familj tycker om mina kakrecept.
Gillar verkligen Andreas kommentar angående honungen i mitt recept på saffranskakor:
”Nästan sockerfritt recept: mandelmjöl, kokos, ägg, smör, saffran, mandlar… och en närmast homeopatisk mängd honung (1 msk till 27 kakor)…”
Jag använder honung i bakrecepten i min och Annikas bok, vi kom fram till att det var bättre än att rekommendera konstgjorda sötningsmedel när vi skrev boken.
Är du intresserad att läsa mer om LCHF för seniorer så finns en längre beskrivning här på Adlibris och här på Bokus för bara 100-lappen.
Passa på att ge bort några i julklapp till släkt och vänner som tycker om njutbar mat.
Annika har skrivit ett intressant förord till boken där hon förklarar hur och varför LCHF-kosten fungerar så bra för många.
Recepten passar såväl gammal som ung, recepten är enkla och väldigt lätta att följa.
Här hittar du den engelska upplagan att förboka på Amazon, boken släpps i USA och England i augusti nästa år.
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung eller annan sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar. Rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget. Låt degen svälla 10 minuter i kylen.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar. Grädda på 200° i 8-10 minuter.
Fyll med vispad grädde och bär efter säsong.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Lucka 6