Julig efterrätt
De flesta har väl barndomens Ris à la Malta som ett gott smakminne av julen.
I min variant med färre kolhydrater använder jag keso istället för ris och serverar med bär eller en osötad bärsås till.
Receptet kommer från min och Annika Dahlqvists E-bok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Keso à la Malta 4 port
2 dl keso/cottage cheese
2 dl grädde
1 dl hackade valnötter eller paranötter
1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt
Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre.
Eller köp den som redan är mosad, sett att det finns sån i butikerna.
Blanda med hackade valnötter och vaniljpulver.
Vispa grädden, inte alltför tjock. Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden.
Låt stå i kylen en stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.
Lägg upp i glas, skeda lite bärsås över.
Drottningsås
1 dl hallon
1 dl blåbär
2 tsk pressad citron
Blanda bär och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt småputtra ett par minuter.
Passera genom en nätsil med hjälp av en slev. Häll upp på burk, låt svalna och förvara i kylen.
Såsen håller sig inte lika länge som en sockrad, går inte allt åt på några dagar, så frys in i mindre burkar.