Tomtens snabba jultips – Keso à la Malta
Keso à la Malta Foto Mikael Eriksson

Keso à la Malta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Julig efterrätt

De flesta har väl barndomens Ris à la Malta som ett gott smakminne av julen.

I min variant med färre kolhydrater använder jag keso istället för ris och serverar med bär eller en osötad bärsås till.

Receptet kommer från min och Annika Dahlqvists E-bok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Keso, Crème Fraiche, Vanilj, hackade Paranötter blir Keso à la Malta

Keso à la Malta 4 port

2 dl keso/cottage cheese

2 dl grädde

1 dl hackade valnötter eller paranötter

1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt

Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre.

Eller köp den som redan är mosad, sett att det finns sån i butikerna.

Blanda med hackade valnötter och vaniljpulver.

Vispa grädden, inte alltför tjock. Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden.

Låt stå i kylen en stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.

Lägg upp i glas, skeda lite bärsås över.

Drottningsås

1 dl hallon

1 dl blåbär

2 tsk pressad citron

Blanda bär och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt småputtra ett par minuter.

Passera genom en nätsil med hjälp av en slev. Häll upp på burk, låt svalna och förvara i kylen.

Såsen håller sig inte lika länge som en sockrad, går inte allt åt på några dagar, så frys in i mindre burkar.