Fågel med indiska smaker
När du läser det här så sitter vi på flyget på väg hem till Sverige igen.
Vi har nu klarat av 3 månader på min typ av hälsoresa, med bravur.
Vi mår båda bättre, är starkare, piggare och lite slankare än när vi kom i höstas.
Den stora skillnaden kommer av att vi nu sen 3 veckor äter bara ett stort mål per dag, mot tidigare både lunch och middag.
Efter nötfrukosten på morgonen la vi till en energidryck vid 10-11 före långpromenaden, så lunchen blev förskjuten till mellan 14-15.
Det gjorde att vi sen helt enkelt ofta inte orkade äta mer den dagen utan det blev fasta typ 14:10 eller 16:8 till nästa dag.
Det här har gjort att de inflammationer vi dragits med i axlarna under en längre tid blivit mycket bättre. Lennart har ont i höger och jag i vänster…
Sen vi gick över till den här typen av periodisk fasta så har smärtan lättat betydligt, bara att hoppas att det håller i sig när vi kommer hem till vinterkylan.
Du kan läsa mer om hur en matdag kan se ut i det här inlägget.
Vi har genom det här sättet att äta ökat på portionsstorlekarna mot tidigare, så vi ska få tillräckligt med proteiner och fett.
Så nu blir det mellan 250-300 g kött, fågel eller fisk till middag.
För oss båda är det viktigt att inte dra ner för mycket på proteinet, vi vill ju stärka kroppen och få mer muskler.
Favoriträtten är urbenade kycklinglår från vår lokala slaktare, idag får du ett recept med indiska smaker.
Gurkmeja, ingefära, vitlök och chili är alla antiinflammatoriska kryddor, så det har blivit mycket av den typen av kryddning i vinter.
Efter vår svenska husmanskost och traditionell, turkisk mat ligger det indiska köket på en god tredje plats bland världens godaste mat, enligt min åsikt.
Indisk rödkålswok ca 3-4 port
5 dl strimlad rödkål
2 dl kokosgrädde
5 cm färsk ingefära
4 osvavlade aprikoser
3 vitlöksklyftor
2 msk kokosolja
2 msk tamarisoja (glutenfri)
2 msk gurkmeja
1 msk gul curry
1 msk äppelcidervinäger
Salt
Riv ingefära och vitlök fint. Skär aprikoserna i små tärningar.
Hetta upp kokosoljan och bryn rödkålen lätt. Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.
Låt fräsa en stund så utvecklas smaken från kryddorna mer.
Rör ner kokosgrädde, soja och vinäger, låt alltsammans puttra i ca 20-30 minuter.
Smaka av med salt. Blir röran för tjock så späd med lite mer kokosgrädde eller vatten.
Chilikyckling i ugn 2-3 port
5-600 g urbenat kycklinglår, gärna med skinnet kvar
Chiliflingor
Salt
Lägg köttet mellan plastfilm och banka ut till schnitzlar. Krydda ordentligt med salt och chili på båda sidor.
Lägg skinnsidan neråt i en smord form. Stek i 25 minuter på 175° i ugnen.
Vänd schnitzlarna och stek i 25 minuter till, tills de fått fin färg. Servera med rödkålswoken.
Nu dröjer det ett halvår innan vi får njuta av den här fina kycklingen och vår balkongutsikt igen.
Men om du tycker om att läsa om mina resor, så dröjer det inte så länge innan det är dags för nästa ;)