Gröna rätter till påskbuffén
När jag jobbade på restaurang så hade jag ofta bufféer av alla möjliga slag.
Jag gjorde alltid en hel del goda, gröna rätter som tillbehör till allt kött och fisk, det var mycket uppskattat av gästerna.
Idag får du tips på några rätter som passar fint på påskbordet, de tillför massor av härliga färger och smaker till all den goda påskmaten.
Sallad med getost och jordgubbar 4 port
½ huvud romansallad
8 jordgubbar
100 g getost
1 dl cashewnötter
1 msk finhackad rosmarin
Strimlat skal av 1 ekologisk citron
Generöst med kallpressad olivolja och lite balsamvinäger
Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken. Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.
Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över salladen. Avsluta med att ringla över olivolja och vinäger.
Omelettrullar 4-6 port
3 äggvitor
1 helt ägg
1 dl grädde
1 msk psylliumfrön
1 krm salt
Valnötsfyllning:
10 grovhackade valnötskärnor
½ dl äpple i små tärningar
½ dl purjolök i lika små tärningar
1 dl vispad grädde
½ dl majonnäs
1 tsk fransk senap
Salt och peppar
Vispa ihop äggen med grädde, frön och salt i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.
Stek som tunna crèpes i en liten stekpanna. Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.
De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.
Jag fick till 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.
Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten. Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.
Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt eller lägg upp ett fat med skivor att servera på påskbordet.
Turkisk morotsröra
4 morötter
100 g smör
1 dl turkisk yoghurt
½ dl grädde
Salt och peppar
Riv morötterna grovt, stek dem riktigt mjuka i smöret. Salta och peppra.
Blanda ner yoghurt och grädde och låt puttra en liten stund på svag värme.
Smaka av om det behövs mer salt. Mixa röran lätt med stavmixer.
Morotsröran är god att servera både varm och kall.