Njutbara drycker
Nu verkar sommarvärmen ha parkerat sig ordentligt över landet, så härligt efter en kall vår.
När vi nu alla får stanna hemma i Sverige på grund av Coronan, så är det extra skönt med värmebölja.
Kom ihåg att dricka ordentligt i värmen, idag tipsar jag om några riktigt goda törstsläckare.
Känner du att du fått i dig lite för lite vätska så är ett bra knep att återställa vätskebalansen att blanda ett glas vanligt kranvatten med lite äppelcidervinäger, pressad lime eller citron och röra ner en nypa havssalt.
Det är förvånande gott, så prova det nästa gång du känner dig lite utmattad av värmen.
Ett glas sockerfritt iste är också ett riktigt gott sätt att släcka törsten, det passar även fint som måltidsdryck.
Bilden här nedan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning, tepåsarna får dra i kallt vatten så blir det inte beskt.
Iste med citron och mynta
1 liter kallt vatten
5 påsar te
4 kvistar mynta
Saft av 1 citron
Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.
En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.
Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.
Vill du testa att göra egen kombucha, så finns recept på en underbart god variant med havtorn i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Det är min samarbetspartner Margareta Marples på kombuchabryggeriet Kall Natur Kompani som bidrar till boken med det receptet.
Bor du i Jämtland kan du köpa hennes läskande drycker på de Reko-ringar som nu finns på flera platser i länet, sök på Facebook så hittar du dem.
Du kan även besöka gårdsbutiken i Sölvsved strax innan Kall, ovanför Järpen, om du kommer att åka på Jämtlandssemester i sommar.
Kombuchan finns även att köpa på EJ’s Hälsokost i Östersund.
På Margaretas hemsida kan du bland annat beställa en ekologisk gurkmejamix som är väldigt god att blanda ner i både iste och guldmjölk.
Där kan du också boka in dig på en nätbaserad kostrådgivning, läs mer om den här.
Här nedan får du ett recept på en både mättande och läskande rödbetsdrink som kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Den skrev jag häromåret tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är Veronica Kindblad som tagit bilden.
Bönkokboken är för närvarande slutsåld men kommer i ny utgåva i augusti.
Rödbetsdrink med ingefära och svarta bönor 1 port
1½ dl rödbetsjuice
½ dl svarta bönor
½ rivet, grönt äpple med skalet kvar
1 msk hackad, färsk mynta
1 msk riven ingefära
1 msk pressad citron
Mixa alla ingredienser väl och häll upp i glas.
I inlägget ser du några av mina bilder på kombuchan från Kall Natur Kompani, ett riktigt gott och hälsosamt alternativ till mousserande vin till sommarens fester.