Kåldolmar

Källa: Patrik Nilsson
Portioner: 4

Ingredienser:
1 st vitkålshuvud
400 g nötfärs
1 dl grädde
1 gul lök
2 msk kalvfond
1 msk tabasco
1 dl rödvin
1 dl permesanost (eller någon annan ost)
3 krm salt
2 krm nymalen peppar
2 msk smör


Gör så här:
1.Sätt på en stor kastrull med vatten (som rymmer ett vitkålshuvud som täcker ca 80 % av huvudet)
2. Medans vattnet börjar koka så börjar du med kåldolmsfyllningen. Fräs ihop nötfärs med och lök, tillsätt rödvin, fond och grädde. Krydda! Tillsätt några droppar tabasco och låt puttra i ca 15-20 min. (Se till att mycket av vätskan dunstar) men låt inte färsen bränna fast.
3. Skär ur roten på kålet och lägg den i det kokande vattnet.
3. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
4. Se till att få 8-10 blad.
5. Lägg ut vitkålsbladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
6. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
7. Strö på lite permesanost och stek i ugnen 225 grader ca 25 min.

Servera gärna med gräddsås och lite blomkålsris :)
Mjukt LCHF-Bröd med Frön och Halloumi

Smörgås à la Lowcarb

Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.

Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.

Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.

Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.

Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.

Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.

Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;

Vitt formbröd med Kokosnötmjöl

Glutenfria Småfranska med Boveteflingor

Bröd LCHF

Morotsbröd med Halloumi

Mandelbröd

Fröbröd med Halloumi

3 Ekologiska Äggvitor

2½ dl riven Halloumi

1½ dl Sesamfrön

½ dl Linfrön

2 msk kallpressad Olivolja

ca 1 krm Havssalt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.


Aubergine och köttfärs i ugn
Källa: Åsa
Portioner:

Ingredienser:
Auberginer
Köttfärssås
Färska tomater
Gul lök
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva auberginen i tjocka skivor, lägg på ett fat, plåt eller liknande och strö salt över, låt stå ca 10-15 min för att dra ut vätskan. Torka av skivorna och stek dem lätt i olja eller smör. Lägg dem i en långpanna.

Gör din egen köttfärssås, häll den över auberginerna.

Skiva tomater och lägg dem över köttfärsen.

Skiva gul lök och strö över tomaterna.

Sätt in i ugnen och låt stå i ca 10-15 min eller tills tomater och lök har fått färg.

Servera som den är eller tillsammans med sallad eller tabboule.
Bearnaisesås

Inte mitt eget recept utan hittad på nätet i “tidernas begynnelse”

Koka en sås-bas  på :
1 dl vatten
8-10 krossade vitpepparkorn
1 knippe persiljekvistar
4-5 hackade charlottenlökar
3 msk vitvinsvinäger

Låt detta koka ihop att ca 0,5 dl är kvar och sedan silar man av det. Slår tillbaka vätskan i en liten kastrull som man har i en större kastrull med sjudande/kokande vatten.
Förbered 150 g smält avsvalnat smör
Lägg i 3-4 äggulor i avkoket i den lilla kastrullen i vattenbadet och vispa tills det tjocknar.
Ta undan när det har tjocknat och låt det smälta smöret röras ner droppvis först och sedan mer och mer, var ändå försiktig att du ser att äggen kan ta emot smöret. Ta i färsk hackad dragon eller torkad dragon.

Serveras till stekt och grillat kött.

 

Bloggar etiketter:

Lite egen tid – passar bra till att kalka av kaffebryggaren


Tja, lite extra egen tid och ungarna i skolan :)).....passar bra att gå och småpyssla lite så här en fredags-förmiddag.
Kaffebryggaren har under en tid fört lite oväsen.....pustat och bubblat, ni vet. Dags för avkalkning !!

Tar till det gamla beprövade och miljövänliga knepet att få iordning på den:

För att kalka av kaffebryggaren blandar du 2 dl 12 % ättikssprit med 2 dl vatten och låter hälften av vätskan rinna igenom bryggaren. Stäng av och låt det verka i tio minuter, sedan låter du resten av vattnet rinna genom bryggaren. Skölj med två-tre kannor vatten som får gå genom bryggaren.
Holländsk rabarberpaj

Smarrigt god holländsk Rabarberpaj – smakrik och enkelt recept på holländsk Rabarberpaj.

Portioner: 8-10

Ingredienser:
250 g osaltat smör, skuret i små bitar
50 g strösocker, knappt 4 msk
400 g vetemjöl, knappt 7 dl
vatten, iskallt
2 kg rabarber
50 g smör
250 g farinsocker, drygt 3 1/4 dl
1 krm kanel
1 msk aprikossylt, rågad, utrörd i lite kokhett vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skala och skär rabarberna i högst 5 mm tjocka skivor.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker (spara 1 msk till senare), äppelskivor och kanel. Koka på svag värme 10-15 minuter tills rabarberskivorna mjuknat, men merparten är hela. Lyft av från värmen och häll av vätskan.
4. Smörj rikligt en form med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pudra lätt med mjöl. Se till att hela formen blir väl täckt.
5. Kavla ut 2/3 av degen till en platta som inte är tjockare än 2 1/2 mm. Lägg den i formen och pressa ut den mot kanterna. Låt 1 cm hänga ut över kanten. Nagga med en gaffel och grädda 15 minuter.
6. Kavla ut resten av degen och skär den i 8 strimlor, 1 cm breda. Se till att de har samma längd som formens diameter. Skär också ut en extra lång remsa som ska räcka runt kanten.
7. Lägg äppelblandningen i det gräddade pajskalet och strimlorna i ett gallermönster ovanpå. Skär av alla bitar som hänger utanför och täck ändarna med den långa degstrimlan. Vecka kanten genom att nypa med tummen och pekfingret. Pudra lätt med resten av farinsockret och grädda 20-25 minuter tills pajen är gyllenbrun. Glasera genast med aprikossylten och servera pajen varm med crème fraiche eller vaniljglass.

Pajdeg:
1. Lägg smör, socker och mjöl i en skål och blanda samman med fingertopparna tills det blir till en grynig massa.
2. Tillsätt lite iskallt vatten och arbeta ihop degen. Låt stå i kylskåpet ca 20 minuter.

Originally posted 2009-09-17 18:41:50. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Holländsk rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.